Afbeelding
Mimzy/Pixabay

Soesters klagen minder over geluidsoverlast

17 november 2019 om 20:00 Maatschappelijk

SOEST Ruziënde buren, een kroeg die te laat sluit of een vroege buurman met een boormachine: de politie kreeg landelijk in de eerste zes maanden van dit jaar dagelijks gemiddeld 320 meldingen van geluidsoverlast binnen. In Soest werd in dit jaar minder geklaagd over geluidsoverlast dan vorige jaren, zo blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie.

In de gemeente Soest kwamen in de periode januari tot en met juni in 2017 in totaal 120 klachten over geluidsoverlast binnen, een jaar later waren dat er 132 en dit jaar is dat aantal weer gedaald tot 123. Dat zijn 2,7 meldingen per duizend inwoners.

In totaal kreeg de politie tussen januari en juli meer dan 58.000 telefoontjes binnen. Dat zijn zo'n drie meldingen van geluidsoverlast per duizend inwoners. Het gaat daarbij om vaak om herrie waar men acuut een oplossing voor wil. Voor minder acute herrie kunnen mensen terecht bij de gemeente.

CIJFERS Inwoners van Groningen, Zandvoort, Leeuwarden en Arnhem klopten relatief het vaakst aan bij de politie om overlast door te geven. Per duizend inwoners kwamen er van januari tot en met juni meer dan zeven meldingen binnen.

In de grootste steden -waar je de meeste geluidsoverlast zou verwachten- wordt afgezet tegen het aantal inwoners niet per se het meest geklaagd. Wel kwamen in absolute zin de meeste meldingen uit Rotterdam en Den Haag.

GEVOLGEN Geluidsoverlast kan erg vervelend zijn; het verstoort je nachtrust, concentratie of woonplezier. Op lange termijn kan geluidshinder zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot gehoorbeschadiging en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Uit RIVM-cijfers blijkt dat in Nederland jaarlijks 84 hartinfarcten veroorzaakt worden door blootstelling aan geluid van wegverkeer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat geluidsoverlast door wegverkeer in Nederland op de gedeelde tweede plaats van een ranglijst van factoren in de leefomgeving die de meeste ziektelast met zich meebrengen. Alleen de uitstoot van fijnstof staat hoger.

Benieuwd hoe vaak er in andere gemeenten geklaagd wordt over geluidsoverlast? Bekijk het in onderstaande interactieve overzicht.

advertentie
advertentie