De vijf genomineerden tijdens de feestelijke uitreiking van de Cultuurprijs 2021.
De vijf genomineerden tijdens de feestelijke uitreiking van de Cultuurprijs 2021. Eef Balvers)

Wie moet Cultuurprijs Soest 2023 winnen?

7 december 2022 om 07:00 Kunst

SOEST Inwoners van Soest en Soesterberg kunnen vanaf vandaag weer personen of organisaties voordragen voor de gemeentelijke Cultuurprijs 2023. De gemeentelijke Cultuurprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Soest of Soesterberg die zich de voorgaande twee jaren heeft onderscheiden door activiteiten en/of initiatieven op cultureel gebied met een aantoonbaar belang voor de Soester gemeenschap.

Peter Schipper, voorzitter van het Cultuurplatform daarover: ,,In de afgelopen jaren hebben kunst en cultuur het best lastig gehad. Er zijn verenigingen en personen die erg geraakt zijn, aan de andere kant zijn nieuwe initiatieven ontwikkeld. De gemeentelijke Cultuurprijs is er mede om de aandacht te vestigen op het brede pallet aan cultuur en kunst dat we binnen onze gemeentegrenzen hebben. Er is in Soest heel veel, en kunst en cultuur kan verbindend werken.”

DE ONTDEKKING De prijs wordt op 19 april 2023 uitgereikt tijdens een feestelijke happening. Ook in coronatijd heeft de uitreiking van de Cultuurprijs gewoon plaats gevonden, in verband met de maatregelen via livestream. ,,Vele Soesters zagen vorig jaar hoe de organisatie achter het bijzondere pop up museum De Ontdekking met de prijs naar huis ging.” Een tentoonstelling voor jong en oud van 8 mei tot 8 juni 2019 in verzorgingstehuis Molenschot waarbij gastconservatoren uit diverse collecties werken kozen en daaromheen allerlei activiteiten als workshops, optredens en performances verzorgden. 

Vrijwillige suppoosten ontvingen mensen en maakten laagdrempelig contact tussen bewoners, kunstenaars en dorpsgenoten. Een initiatief van Cultuurcentrum Idea, Lyvore, SWOS en de Kunstuitleen. Schipper: ,,Een mooi voorbeeld van hoe kunst en cultuur voor een brede doelgroep van grote betekenis kan zijn. Zeker ook voor die groep bewoners van het verzorgingstehuis zelf, veelal mensen die niet vaak meer buiten komen, en opeens van alles konden beleven.”

SPELREGELS De winnaar van de Cultuurprijs ontvangt 2.000 euro en een replica (unica) van het kunstwerk van Frank Linsewski dat staat in de hal van het gemeentehuis. De prijs zal volgend jaar, mits het land niet weer op slot gaat, plaatsvinden voor publiek, en daarnaast wederom via livestream te volgen zijn. Elke inwoner van de gemeente Soest kan tot 22 januari 2023 een voordracht inzenden via www.cultuurprijssoest.nl of door gebruik te maken van de attentiekaart die op verschillende plaatsen in de gemeente beschikbaar is.

KUNSTUITINGEN Personen of organisaties uit de eigen gemeente kunnen worden voordragen, zowel amateurs als (semi)professionals. Ook een project van een Soester organisatie in samenwerking met een organisatie buiten de gemeente, kan in aanmerking komen, zolang de activiteit gericht is op de Soester bevolking. De prestaties van de voorgedragen persoon of organisatie moeten geleverd zijn binnen kunstuitingen zoals dans, theater, beeldende kunst, muziek, audiovisuele media, literaire kunst of het behoud van het cultureel- en historisch erfgoed binnen de gemeente Soest. Dit kan zijn op uitvoerend niveau, maar ook op organisatorisch of bestuurlijk vlak.

JURERING De Nominatiecommissie beoordeelt alle ontvangen voordrachten en bepaalt daaruit de vijf nominaties voor de gemeentelijke Cultuurprijs. Een onafhankelijke, deskundige jury bestaande uit Annemieke Marinissen, Jean-Marie van Staveren, Bert Smit, Evert ten Cate en Peter van der Torre wijst de uiteindelijke winnaar aan. De organisatie rond de verkiezing en uitreiking is in handen van Cultuurplatform Soest. Meer informatie: www.cultuurprijssoest.nl.

advertentie
advertentie