Peter Luitze laat muziek meespelen in zijn kunstwerken.
Peter Luitze laat muziek meespelen in zijn kunstwerken. Eigen foto

Soester kunstenaar Peter Luitze met aquarellen in Artishock

31 oktober 2021 om 19:00 Kunst

Een deel van zijn werk is vanaf zaterdag 6 november te zien in Artishock. De expositie wordt die dag om 20.00 uur geopend. Belangstellenden kunnen die bijeenkomst aan de Steenhoffstraat 46a gratis bijwonen.

SOEST Van de Soester kunstenaars die in Artishock een podium krijgen, is dit keer Peter Luitze aan de beurt. Hij woont al meer dan veertig jaar in Soest en maakte in die periode veel aquarellen.

Muziek speelt een belangrijke rol in het werk van Luitze. ,,Ik vind het een boeiende uitdaging om de diepe bewogenheid van musici tijdens het maken van muziek over te brengen met de techniek van aquarelleren.” Het resultaat is te zien op de expositie waarin o.a. (voormalige) Soester musici zijn te ontdekken als Janine Jansen, Jett Rebel, Herman van Veen en Edith Leerkes.

MUSICI Peter pobeert in zijn aquarellen de sterk wisselende emoties en kenmerken mee te geven, die typerend zijn voor musici en hun muziek. ,,Janine Jansen bijvoorbeeld is zeer beweeglijk als zij speelt en die dynamiek geeft mij inspiratie. Rebel is een intensieve artiest, soms op het wilde af en ook dat is te herkennen in het gemaakte kunstwerk. Mijn vriend Rinus, een Baarnse jazzmusicus, drukt tijdens het bespelen van zijn trompet veel warmte uit. Die warmte probeer ik in mijn aquarel te vangen, met gekozen kleuren, techniek en compositie.”

Luitze werkte in het verre verleden met acryl en olieverf. De laatste jaren legde hij zich toe op aquarellen. ,,Die techniek moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen.”

JAZZCONCERT Zoals gebruikelijk na de opening van een expositie is er in Artishock een jazzconcert. Dit keer neemt Douwe Suesan Trio bezit van het podium om jazz te spelen die thuishoort bij de intieme authentieke ‘kroegsfeer’ die de bar van Artishock biedt. Zo wordt een brug gebouwd tussen de ‘muzikale kunst’ van Luitze en muziek.

Het Douwe Suesan Trio verzorgt al ruim twintig jaar de muzikale omlijsting van tal van feestelijke gelegenheden Het concert begint om 20.30 uur.

advertentie
advertentie