Meria Bakker had zich de komende weken heel anders voorgesteld.
Meria Bakker had zich de komende weken heel anders voorgesteld. Robert Repko

Niet doorgaan PaltzBiënnale domper

30 mei 2020 om 08:00 Kunst

SOEST Kunstenaars die opgaan in het opzetten van hun werken. Banieren die nog aan de weg moeten. Posters die moeten worden verspreid. Zou alles op tijd klaar zijn? De eerste zenuwen komen op. Als er geen corona was, zou vandaag er voor Meria Bakker, projectleider van de PaltzBiënnale, zo uit hebben gezien. Nu het culturele evenement dat dit weekend zou starten, niet doorgaat, is vandaag geheel anders.

Melissa Hofland

Het is voor alle betrokkenen bij de PaltzBiënnale een enorme kater dat het evenement moest worden verplaatst naar volgend jaar. Voor de kunstenaars vindt Meria het nog het allerergst. ,,Eén van de kunstenaars, Ronald Meijs, die deze editie zou exposeren omschreef het heel treffend,” vertelt ze. ,,Nadat iedereen werd gebeld door de organisatie van de PaltzBiënnale werd de coronasituatie al snel duidelijk. Van Ronald kwam een serieuze toon. De ambivalentie die hij in eerste instantie had over het afzeggen, maakte plaats voor ongeloof over de hele situatie. Alles werd afgezegd of uitgesteld. Alsof de bodem onder zijn voeten werd weggeslagen, zo omschreef hij. Ronald kon ook geen nieuwe plannen maken omdat de nabije toekomst geheel onduidelijk was geworden.”

GEEN SINECURE Maar zelf kwam de projectleider bij wie alle eindjes samen komen, ook in een gat terecht. ,,Het evenement trekt elke keer meer bezoekers. Deze derde editie verwachtten we zo’n 1500 bezoekers. Je begrijpt dat de organisatie van zoiets geen sinecure is. Van de één op de andere dag lag het werk daarvoor totaal stil. Naast dat veel werk voor niets is geweest, is het een enorme domper dat het hoogtepunt opeens niet meer komt. Ik heb het echt moeten verwerken.”

SCHADEPOST Financieel betekent dit ook het één en ander. ,,We hadden het helemaal rond. Alle kosten waren gedekt door fondsen en subsidies. Nu hebben we natuurlijk een grote schadepost van onder andere flyers, vlaggen, spandoeken, posters die voor niets ontworpen en gedrukt zijn. Maar denk ook aan een nieuwe website die we hebben opgezet, de lopende kosten, bijvoorbeeld de verzekering en bankzaken en het extra werk voor de kunstenaars.”

KLEINDOCHTER Meria gaat niet bij de pakken neerzitten. ,,We gaan er volgend jaar een knaleditie van maken. En vandaag? Een stuk rustigere dag dan verwacht. Maar wel een leuke dag. Ik zie mijn vierjarige kleindochter Bobbie na zo’n acht weken vandaag weer voor het eerst. Ik zie ernaar uit haar weer te kunnen knuffelen na zo’n lange tijd.”

De PaltzBiënnale brengt kunst en natuur samen op een landgoed dat normaal gesloten is voor het publiek. Eens in de twee jaar laat op de PaltzBiënnale een groep geselecteerde en gerenommeerde kunstenaars zich inspireren door de omgeving. Het publiek gaat op een avontuurlijke tocht langs verschillende tijdelijke kunstwerken die zijn ontstaan in relatie tot de natuur. Via de mobiele Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds die deze week loopt, kan de PaltzBiënnale extra worden gesteund. Meer informatie: www.paltzbiennale.nl.

advertentie
advertentie