Op het platteland kregen mensen vroeger vaak de boerderijnaam als bijnaam.
Op het platteland kregen mensen vroeger vaak de boerderijnaam als bijnaam. Archief HVS

Genealogie en DNA-test in Historisch Café Soest

Historie

Genealogie -onderzoek doen naar de voorouders- was vroeger een kwestie van langs oude familieleden gaan: kijken in trouwboekjes en fotoalbums, en voor de katholieken kijken in de schoenendoos met bidprentjes. Dan zoveel mogelijk opschrijven en daarna naar een archief zoeken in de Burgerlijke Stand en de doop-, trouw- en begraafboeken inzien. Dat was vaak een puzzel die enorm veel tijd in beslag nam.

SOEST Genealogie en DNA-tests als hulpmiddel bij genealogisch onderzoek. Hier gaat het over in het eerstvolgende Historisch Café, op dinsdag 4 oktober in het Gildehuis aan de Steenhoffstraat, achter Museum Soest.

Maar is het werkelijk een makkie, of komt er bij genealogisch onderzoek toch meer bij kijken

INTERNET Met de komst van internet kwam veel informatie online beschikbaar in handige websites als www.wiewaswie.nl, www.genealogieonline.nl, www.familysearch.org. Tegenwoordig kan er ook hulp komen van Google en websites als www.cbg.nl en www.delpher.nl (met alle Nederlandse kranten). ,,Dan is het eigenlijk een makkie om familie uit te zoeken. Maar is het werkelijk een makkie, of komt er meer bij kijken”, zegt René van Hal van de Historische Vereniging Soest die het maandelijkse Historisch Café organiseert.

ANTWOORDEN Henk Valkenet zal in het eerste deel van het Historisch Café laten zien hoe een dergelijk familie-onderzoek opgepakt kan worden. Maar genealogie geeft niet altijd alle antwoorden. Voor de invoering van de Burgerlijke Stand waren er nog lang niet altijd vaste achternamen. Mensen werden vaak vernoemd naar hun vader, met dan soms ook nog op het platteland de boerderijnaam als ‘bijnaam’.

De vraag is of alle bewoners van een boerderij ook daadwerkelijk familie van elkaar waren. Bovendien: vrouwen werden regelmatig niet genoemd in doopboeken. En wie waren de vaders bij ongehuwde moeders of bij adoptie? Bij genealogisch onderzoek worden vaak vragen opgeroepen, die niet meer aan mensen uit die tijd gesteld kunnen worden. Vandaag de dag kunnen DNA-testen nog wel uitkomst bieden.

HULPMIDDEL Gerrit Woertman zal (na een korte pauze) in het tweede deel van het Historisch Café in vogelvlucht de mogelijke testen voor Y-DNA (mannelijke lijn), mt-DNA (voor mannen en vrouwen in vrouwelijke lijn), en autosomaal-DNA (naar alle voorouders) de revue laten passeren, met natuurlijk wat voorbeelden. Sommige uitkomsten zijn te verwachten, maar er zijn soms ook zeer onverwachte resultaten.

Bij de voorbeelden zal gebruik gemaakt worden van de DNA-tests die door Dick van Fulpen gedaan zijn. Van Fulpenis al een aantal jaren op zoek naar zijn biologische grootvader en heeft een Y-DNA test gedaan bij FamilyTreeDNA en een autosomaal DNA-test bij MyHeritage. Om de belangstellende bezoekers extra te stimuleren tot het doen van een DNA-test worden er 5 kits van MyHeritage verloot onder de aanwezigen.

Historisch Café, dinsdag 5 oktober, 20.00 uur, Gildehuis, Steenhoffstraat 46. Entree: 5,00 euro (leden gratis). Reserveren www.hvsoest.nl.

advertentie
advertentie