Frank Spijker gaat direct op de schouders als hij het laatste stukje van de vogel heeft geveld.
Frank Spijker gaat direct op de schouders als hij het laatste stukje van de vogel heeft geveld. Ton van Zoeren

Bezige bij Frank Spijker nieuwe gildekoning

25 augustus 2019 om 16:51 Evenementen

SOEST Het Groot Gaesbeeker Gilde zal voor nogal wat taken andere vrijwilligers moeten inschakelen. Dat is nodig nu Frank Spijker de nieuw gildekoning is geworden.

De zestigjarige Soester bekleedt veel functies binnen het Groot Gaesbeeker Gilde. Hij is bestuurslid, maakt deel uit van het schutterskorps en is ook als voorzitter van de Stichting Gildefeesten een druk bezet man. Daarnaast onderhoudt bezige bij tijdens de gildefeesten het gildeterrein aan De Blaak.

Als hovenier heeft Spijker daar veel ervaring in. Zijn maatschappelijke expertise zet hij bijvoorbeeld in bij Dierenpark Amersfoort. In zijn vrije tijd is Spijker verder bestuurslid van de Stichting Oude Ambachtenmarkt Soest.

Omdat Spijker ook veel tijd zal steken in zijn koningschap en daarvan moet kunnen genieten, gaat het gilde intern kijken wie er taken kunnen overnemen van de koning.

Sinds het Groot Gaesbeeker Gilde in 1960 de gildefeesten nieuw leven inblies, is Spijker de 51e koning van het Soester gilde. Voordat het zo ver was werd het geduld van de gildebroeders en het publiek zondagmiddag op de proef gesteld. Op het snikhete terrein kwamen alle deelnemers verschillende keren aan bod. Frank Spijker maakte na bijna drieënhalf uur aan alle spanning en onzekerheid een einde. Luttele seconden later zat hij op de schouders van enkele sterke gildebroeders.

De ceremonie en benoeming van de koning vonden direct hierna plaats. Koning Spijker wordt zondagavond met veel ceremonieel vertoon thuis opgehaald, voordat hij in de gildetent zal worden gehuldigd. Daar is vervolgens de Hollandse Avond met onder anderen Tino Martin en Monique Smit. De muziekavond is uitverkocht, maar voor Frank Spijker zal er zeker een (ere)plek zijn.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie