Het fietspad langs de Eem werd maandagavond 'in bezit genomen' door de meer dan driehonderd deelnemers aan de fietstocht van het gilde.
Het fietspad langs de Eem werd maandagavond 'in bezit genomen' door de meer dan driehonderd deelnemers aan de fietstocht van het gilde. Jaap van den Broek

Fietsen langs en 'over' de Eem

22 augustus 2019 om 07:09 Evenementen

SOEST De gildefeesten hebben traditie als rode draad. En die staat deze week weer strak gespannen. Zo ook op maandagavond toen de fietsliefhebbers zich weer konden melden op De Blaak.

Op het terrein aan de Ferdinand Huycklaan stapten 330 mensen op hun tweewieler. Voor hen lag een traject van om en nabij 25 kilometer, dat hen vooral langs de Eem voerde. Via het fietspad langs deze kruiswoordpuzzelrivier bereikten ze Amersfoort, waar de omgeving van Meander Medisch Centrum het keerpunt was. Via de Malebrug keerden ze terug op De Blaak waar nog even werd nagepraat.

TOERRIJDERS De meer geoefende toerrijders kunnen zaterdag kiezen uit parkoersen van 50, 80 en 120 kilometer. Die zijn uitgestippeld door Tempo Soest. Voor de 50 kilometer kan worden gestart tussen 9.00 en 10.00 uur, voor de langere afstanden vanaf 8.00 uur. Start en finish zijn op het gildeterrein. Betaling (4, 5, 6 of 7 euro) dient contact te geschieden. Wie vooraf via www.tempo-soest.nl/gildetocht inschrijft, krijgt een euro korting. De Stichting Hart voor Soest hield gisteren al een puzzelrit voor auto's. Die werd afgesloten met een diner in De Soester Duinen.

GILDELOOP Het programma van de gildefeesten biedt nog veel meer. Vanavond is de gildeloop, georganiseerd door AV PIjnenburg, donderdag de eerste muziekavond met Memphis Maniacs en Dare Devils.

TEERMAALTIJD Alle gildebroeders en -zusters mogen vrijdagavond aanschuiven voor de teermaaltijd. Bij die gelegenheid wordt een aantal nieuwe gildeleden geïnstalleerd, dit keer iets meer dan een handvol.

ZWAARTEPUNT Het zwaartepunt van de gildefeesten ligt, zoals te doen gebruikelijk, in het laatste weekeinde van augustus. Op zaterdag 24 augustus is er voor deelnemers en bezoekers de hele dag op De Blaak wel iets te doen of te zien: het volkspaardenfeest van de WPE, de Kinderspelen, de Volksspelen (met de vierde helft), schietwedstrijden en Party Night met Josylvio, Mr. Polska, DJ Jean & Maron Hill en FRNKIE.

SCHIETEN Voor de gildebroeders en hun aanhang neemt de spanning toe op zondag 25 augustus. In de middag is het de vraag wie de opvolger wordt van gildekoning Toon van Doorn, als hij tenminste niet de eerste koning in de moderne geschiedenis (sinds 1960) wordt die zijn regentschap met een jaar verlengd. Het koningsschieten begint om 13.00 uur. Wanneer het laatste houten stuk van de vogel valt, is moeilijk te voorspellen. De laatste jaren is er meestal meer dan drie uur voor nodig.

De zondag begint voor het gilde met een eucharistieviering in de Petrus- en Pauluskerk (10.00 uur) met gilde-eer. Vanaf 12.00 uur is er op het gildeterrein van alles te doen. Tijdens de Hollandse Avond met Radio NL treden Tino Martin, Mart Hoogkamer en Monique Smit op. Het gilde sluit op maandag af met het 55+festival (14.00-16.30 uur) en Back2School FrisFeest met o.a. Supergaande (19.00-23.00 uur).

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie