,,We proosten op elkaar en vragen elkaar hoe het gaat.
,,We proosten op elkaar en vragen elkaar hoe het gaat." Eigen foto

Portiekborrel aan Veenbesstraat vanaf balkon

8 april 2020 om 07:00 Corona

SOEST Annie van Kleef en Renée Lok vatten het idee en de meeste andere portiekbewoners volgden enthousiast: een portiekborrel van het balkon. Ongeveer achttien bewoners van de Veenbesstraat 204-242 doen er aan mee, elke zondagmiddag om vijf uur heffen ze het glas.

Johan van Beek

Het idee ontstond een week of vier geleden toen de bewegingsvrijheid werd beperkt vanwege het coronavirus. Renée Lok stuurde een nieuwsbrief rond en ongeveer 75 procent van de bewoners van het portiek van de tien hoog flat reageerde positief. ,,Zowel jongere als oudere bewoners", aldus Renée Lok.

,,Iedereen staat op zondagmiddag om vijf uur klaar met haar of zijn drankje. We proosten op elkaar en vragen en passant hoe het gaat. Ja hoor, we kunnen elkaar redelijk verstaan. Er wordt over van alles en nog wat gepraat, natuurlijk ook over corona."

Over de maatregelen die het Kabinet heeft getroffen vanwege deze crisis bestaat begrip. Daarom is het nu vooral ook leuk om elkaar even te zien, ook al is dat vanaf het balkon, vinden de bewoners die meedoen aan de portiekborrel die sinds vorige week wekelijks wordt gehouden.

De laatste drie jaar zijn ze al hechter geworden. Dat resulteerde onder meer in een jaarlijkse barbecue, aan het einde van de zomer. Renée Lok heeft die nu eerder gepland. Ze hoopt dat de BBQ, beneden bij de flat, dit jaar eind juni al kan worden gehouden. Het wachten is op het verloop van de coronacrises en of het Kabinet de maatregelen versoepelt.

De portiekborrel kreeg zondag een muzikaal tintje dankzij Arnoud Kas. De poptroubadour is op wereldtournee door Soest, soms met zangeres Meike van der Linde. Na optredens bij verzorgingshuizen speelde hij zondagmiddag verzoeknummers bij de flat aan de Veenbesstraat.

Het idee van de portiekborrel is natuurlijk te kopiëren. Een tip? ,,Nee hoor, het is gewoon afhankelijk van de bewoners."

advertentie
advertentie