Foto uit archief
Foto uit archief TeamNL

Van Rouwendaal slaat 25 kilometer over op EK open water

Overig

SOEST (ANP) Zwemster Sharon van Rouwendaal slaat de 25 kilometer over bij de EK in het open water nabij Rome. De 28-jarige zwemster, die in Soest opgroeide,  kiest zaterdag voor de 5 kilometer. Van Rouwendaal wilde beide afstanden zwemmen, maar ze moest een keuze maken tussen de 5 en 25 kilometer omdat die vanwege wijzigingen in het programma nu op dezelfde dag worden gezwommen.

De Europese zwembond LEN staat niet toe dat zwemmers zowel de 5 kilometer (die om 10.00 uur begint) als de 25 kilometer (14.00 uur) afwerken. Van Rouwendaal moest daarom een keuze maken en koos voor de kortste afstand. Ze komt zondag ook in actie op de 10 kilometer, de afstand waarop ze eind juni bij de WK in Boedapest haar eerste wereldtitel veroverde.

Vanwege de harde wind en flinke golven voor de Italiaanse kust moest de organisatie het programma van de EK-wedstrijden van deze week in het open water aanpassen. In eerste instantie werden de wedstrijden op de 5, 10 en 25 kilometer allemaal een dag opgeschoven. Omdat de organisatie het voor vrijdag ook niet verantwoord achtte om de zwemmers de zee voor de kust van Lido di Ostia in te laten gaan, is de 10 kilometer naar zondag verplaatst en de 5 en 25 kilometer naar zaterdag.

Bij de EK van vorig jaar in Boedapest prolongeerde Van Rouwendaal haar Europese titels op de 5 en 10 kilometer. De openwaterzwemster eindigde in juni bij de wereldkampioenschappen in hetzelfde Lupa-meer als tiende op de 5 kilometer en pakte brons op de langste afstand, de 25 kilometer.

advertentie
advertentie