Afbeelding
Instagram Sharon van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal verovert op 10 kilometer haar eerste wereldtitel

Overig

BAARN (ANP) Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft bij het WK in Hongarije goud veroverd op de 10 kilometer in het open water. Van Rouwendaal was de sterkste in de eindsprint en veroverde zodoende haar eerste wereldtitel in het open water. De zwemster is naar eigen zeggen ‘superblij’ met haar wereldtitel op de 10 kilometer in het open water. ,,Ik kan het nog steeds niet geloven”, zei ze vlak na de race. Van Rouwendaal groeide in Soest op,

,,Toen ik in de finishstraat lag dacht ik eigenlijk: ze gaan nog harder. Toen ging ik ook weer harder en harder zwemmen. In de laatste paar meters zag ik dat ik op kop lag. Ik dacht: nu aantikken en dan heb je ‘m. Dat was ook zo.” Ze tikte net iets eerder aan dan de Duitse Leonie Beck. Olympisch kampioene Ana Marcela Cunha uit Brazilië greep het brons.

Van Rouwendaal zwom geruime tijd achterin, maar kwam gedurende de race steeds meer naar voren. In de slotmeters van de wedstrijd leek het uit te draaien op een duel tussen Beck en Cunha, maar kwam Van Rouwendaal alsnog langszij via een spectaculaire eindsprint. In 2.02,29 was ze uiteindelijk de snelste. ,,Voor mijn gevoel heb ik de hele race niks gedaan. Als er een versnelling was, liet ik iemand anders het werk doen. Eerst was dat Rachele Bruni en toen heb anderhalve ronde nog op Leonie Beck’s voeten gelegen. Ik wilde niet te snel op kop gaan in de laatste ronde, want dan word je sowieso teruggehaald. Dit is precies wat ik voor ogen had. Als die twee (Beck en Cunha) met elkaar in gevecht zouden komen, wist ik dat ik de iets langere weg moest kiezen en rechts van de finishstraat moest sprinten.”

De Nederlandse zwemster pakte tot dusver wel al drie keer WK-zilver in het open water. In 2017 won ze zilver op de 25 kilometer en in 2015 eindigde ze als tweede op de 10 kilometer en in de landenwedstrijd. Van Rouwendaal werd in 2016 in Rio de Janeiro olympisch kampioene op de 10 kilometer, vorig jaar in Tokio eindigde ze als tweede achter Cunha. In de aanloop naar de Spelen had ze bij de EK in Boedapest haar Europese titels op de 5 en 10 kilometer geprolongeerd.

De geboren Baarnse eindigde maandag nog als tiende op de 5 kilometer. Op die afstand ging het goud naar Cunha. ,,Je moet altijd maar die knop omzetten. Dat ging na de 5 redelijk snel. Ik wist: de vorm is er gewoon. Er moest gewoon iets veranderen in mijn slag, ik moest gewoon een beetje meer chillen,” aldus Van Rouwendaal.

advertentie
advertentie