De brand legde een groot deel van het bedrijventerrein in de as. Een
deel van de nieuwbouw zou als het aan POS ligt woningbouw kunnen zijn.
De brand legde een groot deel van het bedrijventerrein in de as. Een deel van de nieuwbouw zou als het aan POS ligt woningbouw kunnen zijn. Eempers

POS wil woningen op deels afgebrand bedrijventerrein in Soesterberg

9 augustus 2021 om 08:59 Politiek

SOESTERBERG De brand op het bedrijventerrein aan de Willem Stuutlaan op 19 juli heeft veel indruk gemaakt op Soesterbergers. Zowel de getroffen ondernemers als winkelend publiek en omwonenden maakten zich zorgen over het overslaan van de brand naar woningen op de Groene Hoogte of de Oude Tempel. De brand - en de mogelijke gevolgen – is voor de raadsfractie van de Partij Ons Soesterberg (POS) reden om hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Met betrekking tot een mogelijke versnelling van de reeds voorziene herontwikkeling van de locatie vraagt de fractie wat de vrijwel volledige verwoesting van het terrein betekent voor toekomstig gebruik. Ze wil ook een antwoord op de vraag of herontwikkeling, in combinatie met bedrijvigheid, ook ruimte biedt aan betaalbare woningen voor starters en ouderen uit Soesterberg waarmee de voormalige woonwijk Ons Belang op deze locatie kan terugkomen. De wijk moest verdwijnen vanwege het vliegtuiglawaai en werd bedrijventerrein. Nu de straaljagers al lang zijn verdwenen, evenals door de brand een groot deel van de bedrijfsbebouwing, kan volgens de POS de woonwijk nieuw leven worden ingeblazen. 

GEBREK AAN BLUSWATER De fractie zegt uit verschillende richtingen te horen dat de brand moeilijk te beheersen was door gebrek aan bluswater. Als dit zo is, waarom zijn er geen voorzorgsmaatregelen getroffen, zo vraagt de fractie zich af. De fractie wil weten wat de gemeente kan doen, al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld de Veiligheidsregio Utrecht en het Waterschap, om grote branden in (de omgeving van) Soesterberg - waar gebrek is aan oppervlaktewater - in de toekomst beter te beheersen.

Door Jan van Steendelaar

advertentie
advertentie