Afbeelding
Gemeente Soest

Buurtwacht Soest als eerste gecertificeerd

16 juni 2020 om 07:00 Maatschappelijk

SOEST Buurtwacht Soest is door de vereniging Veiligheidsinitiatief beoordeeld op hun kwaliteiten en organisatie en dit heeft een certificaat opgeleverd. Hiermee is Soest als eerste gemeente in Nederland gecertificeerd door de vereniging voor burgerveiligheidsinitiatieven. 

Buurtwacht Soest bestaat uit inwoners van Soest en Soesterberg. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. 

ONDERSCHEIDEND ,,Wij kijken naar drie punten: is dit een stabiele en goed beheerde groep, is de samenwerking met veiligheidspartners gebaseerd op het naleven van goed gedrag en is de groep effectief", aldus de voorzitter van Veiligheidsinitiatief, Lucien Stöpler. ,,We vinden de samenwerking met veiligheidspartners erg belangrijk, maar de energie van inwoners moet gekoesterd en gestimuleerd worden. We vragen gemeente en politie om met beleid en operatie te ondersteunen en niet te bang te zijn dat burgers eigen richting vertonen. We krijgen vanuit zowel gemeente Soest als de politie Soest daarover ook een zeer positief gevoel. Buurtwacht Soest scoort daarnaast goed op samenwerking en ontwikkeling. Opvallend en onderscheidend is dat Buurtwacht Soest een eigen app heeft ontwikkeld.”

AANMOEDIGEN Burgemeester Rob Metz is erg blij met dit burgerinitiatief en is trots op de certificering. ,,Het is van belang om als overheid juist ook samen met inwoners te zorgen voor een veilige gemeente. Daarbij vormen inwoners vaak de ogen en oren van de samenleving. Wij willen dit vanuit de gemeente aanmoedigen en zeker ook ondersteunen en faciliteren dat inwoners zich hier sterk voor maken. Inmiddels werkt de Buurwacht Soest nauw samen met de gemeente en de politie. Hierdoor kunnen inwoners binnen de geldende regels een bijdrage leveren aan meer veiligheid op straat."

BEHEERDERS Buurtwacht Soest bestaat uit achttien beheerders. Hans Huijzer en Daphne Pasop zijn de coördinatoren voor de gemeente en politie. ,,Soest is de eerste gemeente van Nederland, dat is een mooie erkenning", aldus Pasop. ,,Met deze erkenning kan Buurtwacht Soest haar ambities meer structuur geven en afstemmen met de partners bij de gemeente en de politie. Veiligheidsinitiatief helpt door de aanbevelingen uit de audit te begeleiden en periodiek te evalueren.”

MEER LEDEN Hans Huijzer: ,,We zijn trots op de erkenning die we van Veiligheidsinitiatief krijgen. We zetten ons in met positief resultaat maar het kan altijd beter. We willen meer leden, meer betrokkenheid. En ook de samenwerking met gemeente en politie willen we beter structureren. Daardoor zijn we met Veiligheidsinitiatief in zee gegaan.”

advertentie
advertentie