Carla Richmond en Dennis Hilhorst bij de inkoopwerf met klant Pascal Bemer. ,,Particulieren zijn hier van harte welkom.
Carla Richmond en Dennis Hilhorst bij de inkoopwerf met klant Pascal Bemer. ,,Particulieren zijn hier van harte welkom." Peter Beijer

Korlaar Soest recyclet metaal van particulieren

18 december 2019 om 12:00 Advertorial_1

SOEST Korlaar Soest is in ruim zestig jaar gegroeid van handelaar in oud ijzer naar een onderneming waar duurzame secundaire grondstoffen met een positieve restwaarde worden in- en verkocht. Is Korlaar Soest alleen voor de industrie? Zeker niet, bij de werf rijden particulieren af en aan met oud metaal. Ideaal om je overbodig metaal kwijt te raken, bovendien is het duurzaam en levert het ook nog wat geld op.

Peter Beijer

Dennis Hilhorst geeft leiding aan de werf, zoals de inzamelingsplek van Korlaar Soest wordt genoemd. Hij vertelt: ,,Regionale en lokale bedrijven maar óók particulieren met oud ijzer en metalen zijn van harte welkom op onze lokale inkoopwerf. Wij wegen het materiaal en je krijgt direct te horen wat het metaal oplevert."

DUURZAAM In elke schuur is wel metaal te vinden. Oud aluminium afkomstig van een vervangen systeemplafond, koperen leidingen die het restant zijn van een gesloopte keuken, velgen van een oude fiets, een vervallen loden dakgoot. Het ligt eigenlijk alleen maar in de weg. ,,Kijk eens om je heen, verzamel het en breng het bij ons", adviseert Dennis Hilhorst. ,,Het ruimt niet alleen lekker op en je verdient er ook wat mee, maar het is natuurlijk ook enorm duurzaam. Het ijzer en metaal dat wij inzamelen wordt gerecycled en vindt weer zijn weg in een nieuw leven naar de consument."
Terwijl Hilhorst enthousiast zijn verhaal doet komt Pascal Bemer aangereden. De Soester, bekend van de ijscozaak op het Nieuwerhoekplein heeft een paar handen vol metaalafval bij zich. De opbrengst van een opruimronde wordt gewogen en uitbetaald. Opnieuw gaat er oud metaal de circulaire economie in.

FILOSOFIE Carla Richmond, KAM-coördinator bij Korlaar Soest en echtgenote van directeur Wouter legt de filosofie van Korlaar Soest uit: ,,Recycling is duurzaam ondernemen. Wij zijn het laatste station voor de smeltoven. Met het smelten van secundaire grondstoffen wordt wel 60 procent op energieverbruik bespaard. De CO2-uitstoot wordt tot wel 70 procent beperkt, met aluminium zelfs tot 90 procent. Deelnemen aan deze keten van in de circulaire economie inspireert ons team. Zuiniger werken met meer aandacht voor de omgeving."

MVO ,,Wij zijn meer dan alleen een in- en verkooporganisatie voor metalen. De aandacht voor duurzaamheid leverde ons het certificaat MVO Prestatieladder Trede 3 op. Wij zijn onderscheiden met het ISO 9001-2015 certificaat, het Erkend Duurzaam-certificaat van de BOVAG en het branchecertificaat van de Metaal Recycling Federatie. Het verkrijgen en behouden hiervan kost veel tijd en energie. Staat tegenover dat wij er als team professioneel instaan en opgedane kennis toepassen in de praktijk."

CIRCULAIR Carla vindt de werf een belangrijk onderdeel van de onderneming. ,,Onze werkzaamheden worden voor zeker 75% door industrie uit Nederland geïnitieerd. Dankzij onze recycling zijn dit jaar 20.307 auto's van een loodaccu voorzien en is er 485.376 meter koperen waterleiding gelegd. Mooie cijfers en daar draagt onze werf een flink deel aan bij. Regionaal en lokaal is onze werf van wezenlijk belang. Lever hier je metaal in, dan sorteren wij het metaalafval bij de bron en zorgen wij dat de bevolking van Soest een wezenlijk bijdrage levert aan de circulaire economie."

Korlaar Soest: elke werkdag (8.00-17.00 uur) en zaterdag (8.00-12.00 uur). Legitimatie nodig bij inleveren van koper en kopergerelateerde materialen.

Werf achterom, Nijverheidsweg 5. tel. 6013397, post@korlaarsoest.nl.

advertentie
advertentie