Beschermd dorpsgezicht Soesterberg op de schop

26 november 2018 om 18:50 lokaal Deel je nieuws

Intens droevig dat na zoveel onderzoek naar natuur- en cultuurwaarden van Landgoed de Oude Tempel, toch besloten is dit bosje met eeuwenoude beukenlanen in te ruilen voor woningbouw om ecoducten te financiëren. 

Niet over één nacht ijs

Dat men van te voren al voorzien had dat je een landgoed niet zomaar mag bebouwen, bewijzen de talloze voorstudies naar natuur en cultuurwaarden. En die zijn er:

- beschermd dorpsgezicht 

- monumentale lanen

- 11 wettelijk beschermde soorten planten en dieren. Het gaat niet alleen om das of hazelworm verplaatsen, er gaat een uniek leefgebied (biotoop) op de schop.

- kans op overblijfselen uit de tweede WO (lees explosieven).

Ondanks alle natuur- en cultuurwaarden vinden alle geraadpleegde deskundigen het blijkbaar toch verantwoord om hier te gaan bouwen.

Ontheffing levert ontsnapping aan natuurbeschermingswetten

De flora en faunawet maakt het mogelijk ontheffingen te verlenen als je soorten kunt verplaatsen. Logisch want je kunt niet ieder bouwproject stil leggen bij het aantreffen van een hagedis of hazelworm. 

En zo werd er een das gevangen en loopt er eentje nog moederziel alleen rond, al reppen sommige onderzoeken ook over een derde, kleine das. Arme ziel. Ook moeten er hazelwormen gevangen of verjaagd worden. Maar dan zijn we er nog niet.

Waar moeten vleermuizen heen, de vogeltjes, insecten en bijen? Dan kan de gemeente wel leuk bij-vriendelijke bollen planten, maar is het niet veel eerder zaak de plantjes te beschermen die er zal zijn, zonder toedoen van die bollenplantmachine? En ik weet het wel, je hoeft niet sentimenteel te worden bij elke boom die om moet, maar een dassenburcht binnen de gemeentegrenzen is iets wat in 1990 één van de doelen was van het landschapsbeleidsplan. 

In de natuur gaat het nooit over 1 of 2 soorten. Wel gaat het over het in stand houden van de juiste randvoorwaarden. Nat, droog, voedselrijk of arm, De soorten volgen vanzelf. En daar is echt geen ecoduct van tig miljoen voor nodig.

Hoe verder?

Bezwaar maken is alleen voor belanghebbenden. Waarop ambtenaren weer schamper kunnen verzuchten ohhh ....het Nimby syndroom. Not in My Backyard. Over mensen die alleen protesteren als het dichtbij komt. Maar beste gemeente, dat zijn de enige die wettelijk gezien mogen reageren.

Hoe zit het met bezwaren van natuurbeschermers, wandelaars, hondenbezittters en misschien zelfs van de sauna te midden van welke bossen en de toekomstige bewoners van dit gebied? 

advertentie
advertentie