Afbeelding
Pixabay

Alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni

23 maart 2020 om 19:22 Zorg Coronavirus

SOEST Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na het crisisberaad van enkele ministers. Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. ,,Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften" gelden enkele uitzonderingen. Hoe het na 6 april verder moet met bijvoorbeeld de sluiting van scholen en horeca - waar veel mensen samenkomen - is nog niet duidelijk. Daar moet later een besluit over worden genomen, zei Grapperhaus.

Dat werd bekend gemaakt op een persconferentie van het kabinet, maandagavond. De maatregel ,,zal voor sommigen hard aankomen", verwacht Grapperhaus. ,,Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren." Verder wordt de quarantaineregel aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.

Het kabinet heeft gekozen voor 1 juni als afloopdatum omdat het dan direct duidelijk is. Er is dan ook direct uitsluitsel voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister. Volgens hem geeft dat nu voor iedereen duidelijkheid en rust.

BOETES EN SLUITEN Er werden nog meer maatregelen afgekondigd. Zo komt er een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen ,,forse boetes", tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Ze kunnen bijvoorbeeld ,,stranden, parken en campings" sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is overigens pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.

Winkels kunnen ook verplicht worden een ,,scherp deurbeleid te voeren" om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. ,,Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden", zegt Grapperhaus.

SOCIALE AFSTAND Op de persconferentie werd ook meermaals gewezen op de sociale afstand van 1,5 meter. Premier Mark Rutte zegt zich 'vreselijk geïrriteerd' te hebben aan jongeren die dit weekeinde toch in groepen samenkwamen. Minister Ferd Grapperhaus zei ,,het slordige, laconieke en daarom asociale gedrag van mensen die geen afstand houden te hekelen."

Naast de kritiek op mensen die zich weinig aantrekken van hygiëne-adviezen tegen het coronavirus, geeft het kabinet een pluim aan de ,,meesten" die zich wel houden aan de afspraken. Veel mensen houden zich wel aan de richtlijnen, constateert premier Mark Rutte. Dat ziet hij aan de ,,lege straten, kantoren, snelwegen, perrons. Ik denk dat de boodschap bij heel veel mensen is geland. Gelukkig. Hulde daarvoor", aldus Rutte.

Het is even heftig, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus: ,,Kiezen op elkaar." Maar de sleutel ligt bij het eigen gedrag van mensen, zegt de bewindsman. ,,Het gros van de mensen begrijpt dat."

VOLLEDIGE LOCKDOWN Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde. Dat zei premier Mark Rutte maandag na het crisisberaad van enkele ministers. In dit beraad werden aanvullende en strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. ,,Ik hoop dat dat niet nodig is."

advertentie
advertentie