Afbeelding

Interieurtrends van het najaar 2022

3 oktober 2022 om 11:43 Zakelijk

Met het najaar voor de deur zijn we steeds meer binnen. Het is buiten donkerder en de kleuren in ons interieur gaan ook die richting op. Met Jeannette Wynia en Hille Beekhuis van Woonwarenhuis Nijhof spraken we over de interieurtrends in het najaar die hieruit voortvloeien.

De afgelopen jaren – en ook de huidige tijd – kenmerken zich door een gevoel van crisis. De pandemie, de hoge prijzen, de oorlog, het afnemende vertrouwen in de overheid. Als tegenreactie trekken we ons terug in onze eigen cocon én zijn we op zoek naar vrolijkheid. We willen kleur, gezelligheid en zachtheid in ons interieur.

Humor

Een interieur naar deze trend heeft een groot kleurvlak of meubelstuk met een felle, opvallende kleur. Denk aan rood, blauw, oranje en roze. Jeannette: ,,Het is een trend voor durfals. Meubels en accessoires ogen futuristisch en de vormen zijn net even anders.” De eyecatchers zijn praatstukken: komen vrienden bij je eten, dan zullen ze zeker iets zeggen over het felle kleurvlak op de muur.

Voor deze trend – waarin HKliving in kleurgebruik een voorloper is – maakt het niet uit welke materialen je gebruikt, als je er maar over nagedacht hebt. ,,Het voelt als een grapje, maar er zit een geordendheid in. Je moet vooral weten wat je niet moet doen. Het is heel gaaf om een groot meubelstuk met een felle kleur in de kamer te zetten, maar laat het daarbij”, tipt Jeannette.

Helium

Licht, luchtig en zacht. Helium is een waardevolle trend, voorzien van design. De kleuren die gebruikt worden, zijn zachte beige- en groentonen. Het materiaal is oud en licht, zoals blank hout en linnen. Banken zijn minimalistisch, maar voorzien van een gladde stof. 

Je ziet de Wabi-Sabi interieurstijl hierin terugkomen. Dat kenmerkt zich door het omarmen van imperfectie en de rust. ,,De materialen zijn beschadigd, want de schoonheid zit in de imperfectie”, zegt Jeannette. Urban Nature Culture is een merk dat goed past bij deze trend.

Kracht

Deze trend is warm en gezellig. Cosy, zoals dat in het Engels zo mooi wordt gezegd. De kleuren die dat gevoel onderstrepen, zijn groen en aubergine, met toffee-kleurige accenten. Ze zijn winters en rijk. De trend is vrij minimalistisch en heeft vintage accenten. Hille: ,,Het laat zien dat minimalistisch toch gezellig kan zijn. Het doet je denken aan die zondagen van vroeger, waarop families samen in de opkamer zaten.”

,,Deze trend werpt een blik op de jonge en vernieuwende designers. Het ambacht van zelf dingen bedenken, komt hierin terug. Zo zie je originele combinaties van een donkerblauwe schouw met handgemaakte, groene tegels erachter”, geeft Jeannette als voorbeeld.

Grondig

Organisch, natuurlijk, warm en aards, dat is wat de trend Grondig uitstraalt. De aardsheid van de trend zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat. Roestbruin, chocola en de kleur van pas geschoren wol zie je in het interieur terug, net als het materiaal velvet en ronde vormen. 

Het interieur wordt verrijkt met vervreemdende accessoires. Zo wordt de binnenkant van een kist of achterkant van een kast juist als voorkant van een meubel of als kunstobject gebruikt. Dat wat je eerder nooit zag, staat nu op de voorgrond. ,,Het is allemaal net anders. Op een betonnen blok wordt fantastisch leren kussen gelegd en zo wordt het gebruikt als krukje”, zegt Jeannette. Het merk POLSPOTTEN vertegenwoordigt deze trend, met een vaas in de vorm van een hoofd en een gieter in de vorm van een hond.

Vloeibaar

Jeannette: ,,Een vloeibaar interieur dat heen en weer kabbelt als de zee. Borden tegen de muur en manden op de grond wisselen elkaar af. In deze tijd kopen niet veel mensen een geheel nieuw interieur. Om onze woonkamer toch een nieuwe look te geven, kopen we nieuwe accessoires. Dat laat de vloeibaarheid van het interieur zien dat bij deze trend hoort.”

De trend Vloeibaar wordt vooral gekenmerkt door de kleur blauw, ook een modekleur van deze tijd. Je ziet veel gerecyclede producten en oude bouwmaterialen met een gezellige en warme uitstraling. Daar zit regelmatig de duimafdruk van de maker nog in, wat de stukken uniek maakt. ,,Bovendien zal je geen strakke lijnen tegenkomen in dit interieur, maar landelijke, organische vormen”, sluit Jeannette af. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Woonwarenhuis Nijhof.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie