Slagerij van Asch: ‘We maken alles vers, dat is voor mij een absolute voorwaarde’

Zakelijk

SOEST/BAARN Bij Slagerij van Asch is het beste niet goed genoeg. Kip, koe, varken of lam, ze worden allemaal overgoten met een vleugje frivole creativiteit. Het brein achter de kleurrijke producten en maaltijden: Martijn van Vulpen. Met zijn 32 jaar nu al een vakman om jaloers op te zijn.

Martijn is een bijzondere. De slagerszoon kreeg het stoere vak met de paplepel ingegoten, maar zag al snel dat gewoon ook maar gewoon is. ,,Ik vind een goed basisproduct heel belangrijk. Maar daarna moet de uitstraling de rest doen. Als een kippetje uitgebeend binnenkomt, knopen wij het met een specialev ulling op tot een pompoenvorm. Een platte biefstuk? Daarvan maken we met parmaham, rucola en kaas een soort gebakje. Een slavink met een takje rozemarijn en een touwtje erom, dat wordt toch net een leuker product. Het hoéft natuurlijk allemaal niet, maar het gezicht wil ook wat. En bijna alles wat de klant wil, kunnen wij leveren. Er staat niet voor niets ‘Creative Butcher’ op onze website.”

24KITCHEN De creativiteit spat er inderdaad vanaf bij Martijn van Vulpen. Zijn brein zit zo vol met smakelijke, bijzondere recepten, dat hij al zo’n dertig receptenboeken op zijn naam heeft staan. Het leverde hem zelfs een verzoek op van de beroemde culinaire zender 24Kitchen. ,,Ze hebben geïnformeerd of ik iets op tv wilde gaan doen. Dat leek me wel heel leuk, maar ik ben niet zo’n prater met een camera voor mijn neus. Dan wordt het geforceerd en daar ben ik niet van. Ik heb dus beleefd voor de eer bedankt. Dat vonden veel mensen wel raar, ja.”

Hij vertelt het lachend. Ziet het ook niet als een gemiste kans. Want, weet hij, een dag heeft maar 24 uur en daar heeft Martijn ook zonder ‘filmcarrière’ eigenlijk niet genoeg aan. ,,Ik heb deze zaak in mei overgenomen en daar gaat al mijn tijd in zitten. En die van mijn collega’s, want die moeten wel even wennen aan mijn manier van werken. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe vormen van vleesbereiding. Van een luxe carpaccio-schotel en gevulde wraps tot een heerlijk poussin-kippetje. Dat is een piepkuiken, zo mals heb je kip nog nooit gegeten. Vaak is een kipfilet aan de buitenkant best smaakvol, maar aan de binnenkant niet. Dit kuiken is door en door lekker, zeker als je er een beetje rozemarijn en een stukje sinaasappel bij doet. ‘Dat ga je nooit verkopen’, zeiden ze in het begin. Nou, inmiddels gaan er tweehonderd per week over de toonbank.”

ALLES VERS GEMAAKT Wat Martijn er maar mee wil zeggen: ook een slager mag best out of the box denken. En niet vergeten: alles wat bij Slagerij van Asch de deur uitgaat, is vers gemaakt. Van worst tot complete schotels en alles er tussenin. ,,Dat is wat mij betreft een absolute voorwaarde”, zegt Martijn. Gelijk heeft hij.

En dan de onvermijdelijke laatste vraag: wat ziet de meester slager het liefst op zijn eigen bord liggen? Het antwoord is, als je de creatieve waterval een kwartiertje hebt aangehoord, best verrassend: een lekker gepaneerd schnitzeltje. Van varken of kip, het maakt Martijn niet uit. ,,Had je niet verwacht, he?”, lacht hij. Klopt. Maar we hadden in de prachtige zaak aan de Van Weedestraat 66 in Soest wel meer niet verwacht. Ze boffen daar maar, met zo’n topper als slager.

Slagerij van Asch
Van Weedestraat 66
3761 CG Soest
035 601 2372
https://www.slagerijvanasch.nl/

advertentie