Peter de Jong start binnenkort weer een cursus tai chi. Eerst is er een introductieles op 6 juli.
Peter de Jong start binnenkort weer een cursus tai chi. Eerst is er een introductieles op 6 juli. Prive

Tai chi: gezonde bewegingskunst

Zakelijk

SOEST Tai chi is populair geworden. De oosterse vecht- en bewegingskunst zorgt voor ontspanning. Peter de Jong geeft les in tai chi en dat doet hij al twintig jaar in Soest. Geïnteresseerden kunnen op 6 juli kennis maken tijdens een gratis proefles.

Dat tai chi ‘zweverig’ zou zijn is een hardnekkig vooroordeel. Vijf minuten praten met Peter de Jong en dat vooroordeel verdwijnt als sneeuw voor zon. Peter is een nuchtere Soester die in 2002 in gestart met het lesgeven in tai chi. ,,In de afgelopen twintig jaar hebben veel mensen tai chi opgepakt. Deze bewegingskunst is heilzaam voor lichaam en geest en helpt je fysiek en geestelijk verder. De kunst kent verschillende eeuwenoude stijlen. Ik geef les in verkorte yangstijl”

LONGCOVID Naast  tai chi-docent is Peter ook acupuncturist en behandelt hij onder anderen mensen die kampen met de naweeën van Covid. ,,Als aanvulling geef ik verschillende tai chi-technieken om beter te ademen en bewegen. Dat kan verlichtend werken voor een longcovid-patiënt.”

Dat thuiswerken aan de keukentafel werkt ook niet heilzaam

RUGPIJN Niet alleen voor ontspanning komen mensen bij Peter op les, ook mensen die last hebben van ongemakken. ,,Dat thuiswerken aan de keukentafel werkt ook niet heilzaam”, legt hij uit.  ,,Door tai chi word je je meer bewust van lichaam en bewegen. Het is dus meer dan alleen bewegen. De bewustwording is intens en werkt ontspannend. Ook fysiek merk je de voordelen. Lage rugpijn, pijn in schouder of rug, allemaal wordt dat veroorzaakt door een verkeerde houding en zittend werk. Met tai chi leer je goed ontspannen en rechtop te staan en zitten.”

BALANS Naast je geestelijke balans, krijg je ook betere fysieke balans en alertheid. Het is bewezen dat tai chi zeer waardevol is voor de gezondheid en ondersteunt, vooral bij ouderen, valpreventie. ,,Ik heb leerlingen die last hebben van rug of aan reuma lijden en na een aantal lessen minder last hebben van pijn en ongemak. De langzame geconcentreerde, bewuste bewegingen zorgen voor een opbouwend effect op het centrale zenuwstelsel en bloedwegen. Maar het gaat natuurlijk vooral om samen met plezier te bewegen en gezond te blijven. Het is gewoon fijn om te doen!”

In de aula van De Driesprong verzamelt zich jong en oud voor de les van Peter de Jong. Dit najaar start de nieuwe sessie op woensdag 21 september. Peter: ,,De vijftien lessen van één uur voor beginners kosten 180 euro. Tijdens de les ervaart elke cursist hoe tai chi voor hem of haar kan uitwerken.”

INTRODUCTIELES ,,Vanwege het 20-jarig bestaan geef ik een gratis introductieles”, vertelt Peter. Om met een knipoog te vervolgen: ,,Dat deed ik ook tijdens het 19- en 18-jarig bestaan. Op woensdag 6 juli geef ik om 19.30 uur in de Driesprong een kennismakingsles. Het is gratis maar een vrijwillige bijdrage van bijvoorbeeld vijf euro wordt gewaardeerd. Dat geld doneer ik dan aan een goed doel. Het gaat mij erom dat veel mensen kennis kunnen maken met Tai Chi.”

AANMELDEN Aanmelden voor de introductieles en/of de cursus kan via www.taichipeterdejong.nl.

advertentie