Ook aan de Moerbessenberg worden oude woningen vervangen voor nieuwe (artist impression).
Ook aan de Moerbessenberg worden oude woningen vervangen voor nieuwe (artist impression). Portaal

Soesterberg: 32 huurwoningen slopen, 62 nieuwe woningen terug

30 maart 2021 om 11:15 Wonen

SOESTERBERG Woningcorporatie Portaal gaat 32 beneden-bovenwoningen aan de Van Angerenstraat en Plesmanstraat in Soesterberg slopen. Ervoor in de plaats komen twee woongebouwen met in totaal 62 appartementen. De bewoners zijn geïnformeerd. Portaal biedt hen een sociaal plan en ondersteuning bij het zoeken naar vervangende woonruimte. De sloop vindt naar verwachting in het voorjaar van 2023 plaats. Volgens die voorlopige planning is de nieuwbouw klaar in 2024.

De huidige woningen uit de jaren ’50 zijn volgens de corporatie gebrekkig. ,,Bewoners hebben klachten over kou, tocht en vocht. De warmte- en geluidsisolatie is slecht en de indeling is niet meer van deze tijd. We bouwen woningen terug die comfortabel en energiezuinig zijn. Vervangende nieuwbouw biedt tegelijk ook de kans om wat te doen aan het grote tekort aan sociale huurwoningen in de gemeente Soest”, aldus een woordvoerder.

Aan de Van Angerenstraat 2 t/m 32 wil Portaal de zestien woningen vervangen door een woongebouw met 37 sociale huurwoningen. Ook aan de Plesmanstraat 13 t/m 43 is het streven om meer woningen terug te bouwen. Daar komt een woongebouw met 25 appartementen bestemd voor de sociale verhuur. ,,Het ontwerp voor de nieuwbouw met 2- en 3-kamer appartementen is nog niet definitief. Het uitgangspunt is dat de nieuwbouw aansluit bij de omgeving en voldoet aan de eisen van nu.”

Een sloopbesluit is ingrijpend voor bewoners. We gaan het plan toelichten en ze krijgen ondersteuning

VERHUISKOSTENVERGOEDING ,,Een sloopbesluit is ingrijpend voor bewoners”, zegt de woordvoerder van Portaal. ,,De komende tijd gaan we de plannen in persoonlijke gesprekken aan de bewoners toelichten. In het sociaal plan staat een evenwichtig pakket aan afspraken en ondersteuning voor bewoners. Zo krijgen bewoners een verhuiskostenvergoeding, voorrang (urgentie) bij het zoeken van een nieuwe woning en een vaste begeleider van Portaal. Bewoners hebben daarnaast het recht op terugkeer in de nieuwbouw.”

UITBREIDING Beatrijs Kortman, regiomanager voor Soest van Portaal: ,,We zijn trots dat we als Portaal een bijdrage leveren aan de uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen in Soesterberg. Deze appartementen zijn een mooie toevoeging aan de woningen die we hier al hebben. Het worden levensloopbestendige woningen, bereikbaar met een lift. Ze zijn ook toekomstbestendig doordat ze gasloos zijn. En de nieuwe huurders gaan straks elektrisch koken, wat ook wel zo veilig is. Natuurlijk zijn de woningen energiezuinig. Zo bieden we woningen die door hun huur en lage energiekosten betaalbaar zijn.”

Portaal meent dat de vernieuwing aan de Van Angerenstraat en de Plesmanstraat past bij de groei en vernieuwing die het dorp doormaakt. ,,We dragen daaraan bij met goede en betaalbare huurwoningen.”

advertentie
advertentie