Spoorwegovergang 'Gouden Ploeg' te Soest.
Spoorwegovergang 'Gouden Ploeg' te Soest. Caspar Huurdeman
UPDATE

Nieuw onderzoek naar spoorwegovergang Gouden Ploeg

25 november 2021 om 21:30 Verkeer en vervoer

SOEST In 2024 mogen er in Nederland van de minister geen openbare onbewaakte spoorwegovergangen meer zijn. Dat geldt ook voor de Gouden Ploeg in Soest. Na een enquête en een veiligheidsonderzoek voerden gemeente en Prorail extra gesprekken. Volgend jaar volgt een besluit in de gemeenteraad.

In juni 2021 vroeg de gemeente aan gebruikers en omwonenden hun mening te geven over de onbewaakte overweg. Dit leverde volgens Soest veel waardevolle reacties op. De meeste mensen vinden de overweg (erg) belangrijk en hebben nauwelijks een gevaarlijke situatie gezien. 

NIET UIT TE SLUITEN Onafhankelijk onderzoek van Movares bevestigt dat de kans op een ongeval klein is. Hoewel de treinen langzaam rijden, is er door de bocht in het spoor toch een kans op een ongeluk. Mensen kunnen ook snel voor de trein langs (illegaal) het perron op. Het is daarom volgens de onderzoekers niet uit te sluiten dat er een ernstig ongeluk kan gebeuren. Harro Homan, regiodirecteur van ProRail: ,,We hebben in Nederland al vaker meegemaakt dat we achteraf zeggen: hadden we dit maar voorkomen. Daarom zoeken we met de gemeente naar de meest veilige oplossing.”

Er is volgens gemeente geen perfecte oplossing die recht doet aan alle belangen en de financiële uitdagingen die daarbij spelen. Daarom is de zoektocht naar een oplossing ingewikkeld.

BETROKKENHEID Wethouder verkeer Nermina Kundic: ..Ik ben heel erg blij met zoveel ideeën en reacties in de enquête. Het toont een enorme betrokkenheid. De ideeën die zijn aangedragen willen we eerst goed bekijken en met ProRail onderzoeken. Daardoor kost het meer tijd voordat we een besluit kunnen voorleggen aan de gemeenteraad. Wij hebben ProRail ook al eerder laten weten dat we niet zomaar een half miljoen of meer op tafel kunnen leggen. Ik zie ook veel reacties over de wandelmogelijkheden op de Eng. Daar willen we sowieso werk van maken, bijvoorbeeld met een wandelpad langs het spoor tussen de Gouden Ploeg en de Van Goyenlaan.”

Het consultatieverslag met alle uitkomsten van de enquête en de rapportage van Movares zijn nu te lezen op www.soest.nl/overweg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie