Alle speelplekken in Soest en Soesterberg worden rookvrij gemaakt.
Alle speelplekken in Soest en Soesterberg worden rookvrij gemaakt. Gemeente Soest

Alle speelplekken in Soest eerder rookvrij

12 september 2023 om 19:30 Recreatie

SOEST Vooruitlopend op het landelijke rookverbod in speeltuinen (vanaf 2025) gaat Soest alle speelplekken binnden de gemeentegrenzen rookvrij maken. Daar wordt momenteel al aan gewerkt.

door de Redactie

Een aantal speelplekken in de gemeente was al rookvrij: aan de Beetzlaan, Valeriaanstraat, Rumpler Aviatic, Weegbreestraat, Vinkenweg, Ruysdaillaan, Koperwiek en Kastanjelaan. Sinds augustus worden ook de overige speelplekken rookvrij gemaakt. Het project wordt uitgevoerd door BOS Bouw, een lokale aannemer. Er wordt een ‘Rookvrije Generatie’ stoeptegel geplaatst (en/of borden). Het doel hiervan is dat inwoners niet roken op of direct rondom deze speelplekken. 

GEZONDHEIDSRISICO’S

,,Een rookvrije generatie in 2040 is onze ambitie”, laat de gemeente weten. ,,Daarom wordt in onze gemeente uitvoering gegeven aan het rookvrij maken van alle speelplekken. Het doel is om de nieuwe generatie te beschermen en gezondheidsrisico’s van onze kinderen te beperken. Dat is ook een doelstelling uit het Nationaal Preventieakkoord dat de Rijksoverheid samen met meer dan zeventig maatschappelijke organisaties heeft gesloten.”

‘MEEROKER’

GEZOND Het is gezond om buiten te spelen, maar als er dan in de directe omgeving wordt gerookt, is dat schadelijk voor de (in dit geval jeugdige) ‘meeroker’. ,,Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken. Zien roken, doet roken.”

ROOKVRIJE GENERATIE

Door het goede voorbeeld te geven, leeft de hoop dat kinderen roken niet normaal en evenmin aantrekkelijk vinden. Het schadelijke meeroken wordt voorkomen en wordt de kinderden een gezonde speelplek geboden, en is er bovendien minder last van afval van sigarettenpeukjes en -pakjes. ,,Hiermee dragen we bij aan het realiseren van een rookvrije generatie”, aldus de gemeente.

advertentie
advertentie