Archieffoto van verkiezingen in 2019, voor de Provinciale Staten.
Archieffoto van verkiezingen in 2019, voor de Provinciale Staten. Jaap van den Broek

Gemeente Soest: ‘We zijn klaar voor de Tweede Kamerverkiezingen’

1 maart 2021 om 17:07 Politiek

SOEST De gemeente Soest zegt klaar te zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen die op woensdag 17 maart plaatsvinden.Bij alle aspecten is rekening gehouden met de coronamaatregelen. Vandaar dat een aantal traditionele stembureaus is vervangen door een andere locatie.

,,De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een goede organisatie hiervan. Inwoners ontvingen inmiddels de stempas en de kandidatenlijst thuis. Samen met tal van vrijwilligers is Soest klaar om de verkiezingen veilig en voor iedereen te organiseren”, aldus het college in een verklaring.

Volgens Soest hebben zich het afgelopen jaar meer vrijwilligers gemeld dan voorheen om te helpen als stembureaulid. ,,Met al deze aanmeldingen hebben we een goede bezetting in de stemlokalen.”

EXTRA MAATREGELEN Om de verkiezingen veilig en zonder gezondheidsrisico’s te organiseren zijn diverse maatregelen genomen. Kiezers van 70 jaar en ouder mogen per brief stemmen. Er zijn twee extra verkiezingsdagen voor kwetsbare kiezers voor wie een deel van de stembureaus open zijn. Deze maatregelen zijn door het Rijk besloten.

Sommige stembureaus bleken voor deze verkiezingen niet geschikt. Daar zijn inmiddels andere locaties voor gevonden. Inwoners zien niet meer de dichtstbijzijnde locatie op hun stempas. Een actueel overzicht is te vinden op www.soest.nl/verkiezingen.

DRUKTEMONITOR We gebruiken tijdens de verkiezingen een digitale stembureauhulp”, aldus de gemeente. ,,Deze tool ondersteunt de stembureauleden. De opkomst, drukte op het stembureau en voorlopige uitslag (op woensdag) geeft de voorzitter digitaal door. De stembureauhulp heeft een koppeling met verkiezing in beeld. Zo kan iedere kiezer kan zien waar het druk is op een stembureau. soest.verkiezinginbeeld.nl.

STEMMAL Op het gemeentehuis kunnen inwoners met een visuele beperking zelfstandig stemmen met behulp van een stemmal of soundbox aan. Het is de eerste verkiezing waarbij we deze hulpmiddelen inzetten.

advertentie
advertentie