Afbeelding
Jaap van den Broek

Gemeente Soest heeft voldoende mensen voor stembureaus

5 januari 2021 om 11:26 Politiek

SOEST (ANP) Van de 352 Nederlandse gemeenten hebben er inmiddels vijftig voldoende stembureauleden en tellers. Soest behoort tot een van die vijftig gemeenten. Er zijn bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer over twee maanden extra medewerkers nodig vanwege de coronamaatregelen.

Een dikke maand geleden begon een campagne om extra stembureauleden te werven. Volgens een dinsdag gepubliceerd overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben naast Soest onder meer Amsterdam, Eindhoven, Leiden en Leeuwarden voldoende mensen. Grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen zijn nog niet klaar.

De verkiezingen vinden plaats op woensdag 17 maart. Een beperkt aantal stembureaus is ook al maandag en dinsdag open. Er zijn ruim 70.000 stembureauleden en tellers nodig. In een normaal verkiezingsjaar gaat het om 40.000 tot 50.000 medewerkers.

Het aantal leden van stembureaus wordt uitgebreid van minimaal drie naar minimaal vier. In de stembureaus is een extra persoon aanwezig om te kijken dat het niet te druk wordt. Ook vraagt die kiezers om hun handen te reinigen en om afstand te houden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie