Pianist, componist, arrangeur en bandleider Henk Meutgeert komt zaterdag met zijn kwartet naar Artishock. Een muzikaal verhaal over improvisatie.
Pianist, componist, arrangeur en bandleider Henk Meutgeert komt zaterdag met zijn kwartet naar Artishock. Een muzikaal verhaal over improvisatie. Ron van Ewijk

JazzClub Artishock: Improvisatie door eeuwen heen

15 januari 2020 om 22:00 Podiumkunsten

SOEST Pianist, componist, arrangeur en bandleider Henk Meutgeert vertelt met zijn kwartet een muzikaal verhaal op het podium van Artishock. ,,Het verhaal gaat over improvisatie van de middeleeuwen tot de jazz van nu. Chopin wordt als voorbeeld gebruikt onder andere met zijn Fantasie Impromptu en Claude Debussy met zijn 'Clair de Lune'.

Ook worden de verschillende manieren van improvisatie van de New Orleans en de Be-Bop besproken. Verder komen ook de interessante ontwikkelingen van de West Coast aan bod en daarbij de grote invloed van de componisten van het American Songbook zoals: Gershwin, Porter en Jerome Kern. En uiteraard de verschillende instrumenten, met bijvoorbeeld de fluiten van Simon Rigter. Het wordt een vol programma met anekdotes.

Meutgeert richtte in 1996, samen met bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker, de New Concert Big Band op. Hun doel was om een jazzorkest te beginnen dat frequent optrad en zijn repertoire aanpaste aan steeds wisselende gasten. Een paar jaar later werd de band het huisorkest van het Amsterdamse Concertgebouw en werd de naam aangepast: Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het speelde repertoire van Meutgeert zelf, maar ook van overige bandleden en gastsolisten.

Meutgeert trad in 2014 terug als muzikaal leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar bleef wel aan het orkest verbonden als gastdirigent en arrangeur. Een jaar later, tijdens een speciaal optreden in het Concertgebouw, ontving hij de 'Concertgebouw Jazz Award'. Het was de eerste keer dat een Nederlander deze prijs kreeg. Eerdere winnaars waren onder anderen Herbie Hancock en Sonny Rollins.

Bezetting: Henk Meutgeert (piano), Simon Rigter (tenorsax, fluiten), Tijs Klaassen (bas), Sander Smeets (drums).

Zaterdag 18 januari, 21.00 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46, 12,00 euro, (leden 9,00).

MOEDER EN DOCHTER Het is een begrip in Soest: het nieuwe jaar wordt bij Podium Plus Artishock geopend door zangeres Meike van de Linde, met Bam Commijs aan de piano, vaak vergezeld door andere puike artiesten. Dit jaar gaat Meike optreden samen met dochter Laura Overbeeke.

Laura is zangeres, songwriter en dirigent, cum laude afgestudeerd aan Codarts Conservatorium te Rotterdam! Dat wordt een feestje met voor elk wat wils, want de dames gaan zich te buiten aan jazz, pop, musical, chanson, opera, kleinkunst, eigen repertoire en alles wat daartussen zit.

Beide dames kenmerken zich, ieder op hun eigen unieke manier, door een grote liefde voor een breed repertoire. Zij zijn één met hun muziek, met flair, passie en vooral ook veel plezier. Met een knipoog naar theater en op z'n tijd niet wars van een beetje drama weten zij het publiek recht in het hart te raken.

Zondag 19 januari, 15.00 uur, Podium Plus, Artishock, Steenhoffstraat 46a, 13,00 euro (leden 9,00 euro).

advertentie
advertentie