Afbeelding
Corb!no

Jeroen van Merwijk vrijdag in Idea

23 oktober 2019 om 19:00 Podiumkunsten

SOEST Kenners beschouwen Jeroen van Merwijk als een van de beste liedjesschrijvers van Nederland. Dit jaar doet hij iets unieks: een oudejaarsavondconference in liedvorm. Onder de titel 'Was volgend jaar maar vast voorbij' onderneemt hij een nooit eerder gedane poging om het jaar 2019 te duiden en vooral te bezingen door middel van een dertigtal liederen.

Elke dag van dit jaar schrijft hij een lied over de actualiteit van die dag. Over kleine en grote gebeurtenissen. Liederen over vreugdevuren in Scheveningen, de SGP, Trump, de natuur die weer eens een maand voor loopt, de uil van Minerva, containers met plastic in de Waddenzee en boze boeren. Kortom: al die gebeurtenissen die ieder jaar opnieuw tot een onvergetelijk en uniek jaar maken. Nu, aan het eind van het jaar maakt hij een selectie van al die liedjes en strooit die over zijn publiek uit. Absurdisme, cynisme en ontroering wisselen elkaar in rap tempo af.

SPIEGHEL Van Merwijk beschouwt zichzelf als een geboren cabaretier en vindt het leuk om het publiek een beetje te jennen en te plagen. Hij houdt zijn publiek graag een spiegel voor, laat hen graag zien dat Nederland vertrut en verandert in een land waar niks meer mag.

CABARET Van Merwijk, geboren in Bilthoven, schreef in zijn werkzame leven al meer dan duizend liedteksten. Eind 2013 kondigde hij aan te gaan stoppen met cabaret. Opgeleid tot beeldend kunstenaar besloot hij zich meer op het schilderen te gaan storten. Ook schrijft hij columns en houdt op zijn eigen wijze hartversterkende preken. Maar theater is toch zijn voornaamste vorm van broodwinning. En dus is Jeroen terug in het theater. Hij speelt het liefst in een zaal met mensen die de subtiliteiten van de tekst en de uitvoerder begrijpen. Dus komt hij naar Theater Idea. NRC schrijft over hem: "Het genie van Van Merwijk gloeit fel in zijn liedjes."
Vrijdag 25 oktober, 20.15 uur, Theater Idea, Willaertstraat 49, Jeroen van Merwijk, 2019 in dertig liedjes. 19,00 euro (CJP/65+ 17,50 euro).

advertentie
advertentie