Abdelkadar Nebali neemt zijn publiek via De Efteling mee naar zijn grootmoeder en oriëntaalse sprookjes.
Abdelkadar Nebali neemt zijn publiek via De Efteling mee naar zijn grootmoeder en oriëntaalse sprookjes. Linda Stulic

Abdelkader Benali als Kalief van Nederland

13 oktober 2019 om 07:22 Podiumkunsten

SOEST Schrijver en programmamaker Abdelkader Kader Benali gaat het publiek in Theater Idea verhalen vertellen in de traditie van zijn grootmoeder en Sheherazade, de mysterieuze verhalenvertelster uit de sprookjes van Duizend-en een-nacht.

Onder de titel 'Kalief van Nederland' trekt Benali door het land, met zijn eerste solovoorstelling. Via een schoolreisje naar de Efteling tijdens zijn lagere schoolperiode neemt hij zijn publiek mee naar Tanger, Bagdad en Indonesië.

SPROOKJES In een speelse en labyrintische voorstelling deelt Benali zijn fascinatie voor de exotische sprookjes met zijn publiek vanuit een hotelkamer in Beiroet, waar hij wacht op Sheherazade, een Arabische kunstenares die hij heeft ontmoet op een conferentie die hem naar Libanon heeft gebracht. Maar de mysterieuze vrouw komt niet.

WORTELS Ondertussen gaat hij gaat op zoek naar de wortels van zijn schrijverschap en komt uiteindelijk uit bij zijn grootmoeder. Zij was in zijn familie de verhalenverteller. Zij leerde hem de kracht van taal en verhalen kennen. Een vrouw met verbaal lef, vlot van de tongriem gesneden en met een bruisend karakter.

VERBORGEN SCHATTEN De Sheherazade in de oude oriëntaalse verhalen was een vrouw die moest vertellen om het leven van zichzelf en andere vrouwen te redden. Ze begint aan een ware tour-de-force die resulteert in honderden verhalen waarin djinns, olielampen, verre eilanden en verborgen schatten bijdragen aan een universele boodschap over macht en verleiding, rijkdom en armoede, geweld en liefde. Benali beschouwt het als het mooiste verhaal dat ooit is verteld.

FASCINATIE In deze voorstelling toont hij zijn eigen verzie van Duizend-en-een-nacht: een actuele, eruditie en speels-absurde blik op de oude verhalen waarin hij zijn fascinatie voor zijn sluwe grootmoeder deelt, de kracht van de orale vertelling bejubelt, op zoek gaat naar echt contact, kortom: een Duizend-en-een-Nacht van onze tijd presenteert. Een vertelvoorstelling waarin op ingenieuze wijze de wetten van het vertellen worden betreden en overtreden. De recensies zijn lovend, het publiek is ontroerd.

BRUILOFT AAN ZEE Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Benali debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend.

DOORBRAAK Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak in de letteren. Bruiloft aan zee werd onthaald op veel lof en gewaardeerd als het ideale boek van een zeer getalenteerde allochtone schrijver. De roman groeide langzaam uit tot een bestseller en werd vertaald in vele landen.

BRIEFWISSELINGEN De talentvolle auteur Abdelkader Benali behoort tot de top van de Nederlandse schrijvers. Naast zijn succesvolle romans, schrijft hij gedichten en werden briefwisselingen gebundeld.

In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. Het is niet verwonderlijk dat zijn roots een grote rol spelen in zijn verhalen. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen.

TICKETS Donderdag 17 oktober, 20.15 uur, Theater Idea, Willaertstraat 49, Abdelkadar Nebali met 'kalief van Nederland', 17,00 euro. Tickets en meer informatie: www.ideacultuur.nl/theater.

advertentie
advertentie