Afbeelding
Foto Pexels

Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de voordelen ervan?l

19 mei 2023 om 07:55 Partnercontent

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een warmtepomp in huis. De populariteit van de warmtepomp stijgt daardoor. In 2022 zijn er ruim 100.000 warmtepompen geïnstalleerd, waardoor het totaal aantal geïnstalleerde exemplaren is gestegen tot 450.000. Toch is er een grote groep in Nederland die de voordelen van de verschillende soorten warmtepompen nog niet kent, terwijl het voor velen een zeer interessante keuze kan zijn.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt het mogelijk om op een duurzame manier bepaalde ruimtes te verwarmen en te voorzien van warm water. Met een warmtewisselaar haalt de warmtepomp warmte uit de lucht of uit andere bronnen zoals de bodem of grondwater. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en brengt dat naar de gewenste plaats. Dit werkt op ongeveer dezelfde manier als een koelkast, die warmte onttrekt uit de kast om de warmte naar buiten de kast te verplaatsen, waardoor de binnenkant koel wordt.

Een groot voordeel van een waterpomp is de duurzaamheid. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit in plaats van gas, zoals een normale cv-ketel. Hierdoor draag je bij aan een duurzamer milieu. Doordat hiermee het gasverbruik wordt gereduceerd, kunnen ook veel gaskosten worden bespaard. Daarnaast heeft een warmtepomp een zeer lange levensduur. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Dit is echter alleen mogelijk met goed onderhoud.

Warmtepomp in combinatie met een eigen cv-ketel

De warmtepomp wordt vaak samen gebruikt met een cv-ketel in een hybride opstelling, waarbij de twee componenten elkaar aanvullen. Let wel op dat bij de aanschaf van een warmtepomp niet alle verschillende cv-ketels passen. Bij het oriënteren in de verschillende mogelijkheden om je woning duurzaam te verwarmen is het verstandig om je te laten informeren bij een verwarmingsinstallateur zoals Feenstra. Zij geven vakkundig advies en zorgen voor een passende warmtepomp voor jouw woningsituatie.

Verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen bestaan in veel verschillende soorten en maten. De twee bekendste warmtepompen zijn de hybride warmtepomp en de bodemwarmtepomp. De hybride warmtepomp is niet alleen warmtepomp maar een systeem bestaande uit een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Deze is laag in aanschafkosten vergeleken met andere warmtepompen. Om die reden is de hybride warmtepompsysteem de meest gekozen pomp voor particulieren.

De bodemwarmtepomp

De bodemwarmtepomp is een ander type warmtepomp die op een compleet andere manier werkt. Deze pomp voorziet een woning van verwarming - en in de zomer zelfs van verkoeling - doordat aardwarmte wordt gegenereerd via een buizenstelsel. De kosten van deze warmtepomp liggen een stuk hoger dan die van een ventilatieluchtwarmtepomp. Dit komt door de aanleg- en installatiekosten van de pomp, maar dan wordt er wel optimaal gebruik gemaakt van een natuurlijke warmtebron; onze eigen aarde.

advertentie
advertentie