Afbeelding
Foto door Brett Sayles via Pexels

Drukte op fietspaden beïnvloedt verkeersveiligheid

18 november 2022 om 15:31 Partnercontent

Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Dit komt niet alleen doordat we inmiddels allemaal weer op pad kunnen na de coronacrisis, maar ook door de toenemende vraag naar elektrische fietsen. Brandstof is namelijk een stuk duurder geworden en steeds meer steden willen af van scooters en brommers. Daarnaast is het aanschaffen van een e-bike ook veel milieuvriendelijker. Echter, zorgt dit alles er wel voor dat de fietspaden steeds drukker worden. Maar wat zijn precies de storende factoren op het fietspad en waarom is er een verbod gesteld op het telefoongebruik? In deze blog geven we hier antwoord op.

De gevolgen van de populaire trend: e-bikes

Mensen ervaren, nu het weer drukker wordt op de weg, het verkeer als gevaarlijker. Volgens het onderzoek van Interpolis komt dit vooral door de toenemende e-bikes op het fietspad, onoplettende mensen en meer agressie. Met de komst van de elektrische fiets is het mogelijk om met minder inspanning langere afstanden op een fiets af te leggen. Dit is een van de grootste redenen dat mensen nu sneller een e-bike aanschaffen. Hierdoor is de elektrische fiets ook populairder geworden bij dieven. Een elektrische fiets kan tot wel 25 kilometer per uur gaan en dat gaat veel sneller dan een ‘normale’ fiets. Als je betrokken raakt bij een ongeluk, zijn de gevolgen daarom al snel veel ernstiger dan als je fietst met een ‘normale’ fiets. Een fietshelm dragen op de e-bike is daarom ook erg verstandig.

Storende factoren

Niet alleen de e-bike is een storende factor op het fietspad geworden. Ook de toename in agressie en onoplettende mensen zorgt ervoor dat het fietspad een stuk minder veilig is. Zo is het voor veel fietsers een gewoonte om onderweg de telefoon erbij te pakken. Het is dan ook niet gek dat de grootste afleiding op het fietspad, de mobiele telefoon is. Hierdoor gebeuren er ook jaarlijks veel (dodelijke) ongelukken.

Verbod op telefoongebruik tijdens fietsen

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om met een telefoon in de hand te fietsen. Er was namelijk elk jaar een sterke toename in het aantal ongevallen door telefoongebruik. Dit geldt niet alleen voor de smartphone, maar ook andere mobiele apparaten zoals de iPad, een muziekspeler of navigatiesysteem. Met de PhoNo app voorkom je afleiding door je mobiele telefoon. Daarnaast zamel je ook nog eens voor iedere minuut die jij met de PhoNo app fiets geld in voor Stichting de Noordzee. Hierdoor fiets je niet alleen veilig, maar je draagt ook nog eens je steentje bij aan het goede doel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie