Afbeelding
Foto Pexels

Zijn mijn kinderen meeverzekerd?

Partnercontent

Iedereen in Nederland is vanaf 18 jaar verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Maar hoe gaat dat met kinderen onder de 18 jaar, zijn deze automatisch meeverzekerd of moet je ze expliciet aanmelden bij je verzekeraar? Allemaal vragen waarvan we ons kunnen voorstellen dat je hier als ouder een antwoord op wilt hebben. Kinderen tot aan 18 betalen in Nederland geen premie. Zij kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van één van de beide ouders. Wel is het belangrijk je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij de verzekeraar.

Hoe kan ik mijn kind meeverzekeren

Wanneer je net bent bevallen van een baby, dan staat je hoofd hier waarschijnlijk nog niet direct naar. Toch is het wel belangrijk van te voren na te denken op welke polis jij je kleintje wilt meeverzekeren. Het voordeel is, dat het ja namelijk helemaal niets extra’s kost. Het is dus verstandig de polissen van beide ouders te vergelijken en je kindje mee te verzekeren op de polis die het meest uitgebreid is. Doorgaans kun je je kind eenvoudig aanmelden. Heb je in het verleden wat problemen gehad en ben je verzekerd bij de vereende verzekeringen, dan kun je ook hier je kind gewoon meeverzekeren. Door je kindje tijdig aan te melden, voorkom je dat de kosten die worden gemaakt in het beginstadium van je kleintje voor eigen rekening zijn.

Basisverzekering

Ieder kind tot 18 jaar heeft in Nederland recht op een gratis basisdekking. Wel is het goed te weten dat deze dekking anders is dan de basisdekking na je 18e levensjaar. Zo betaal je geen premie tot je 18e en heb je ook niet te maken met een eventueel eigen risico. Ook is de dekking voor kinderen tot 18 jaar net wat ruimer dan de dekking na je 18e.  Vanaf hun 18e levensjaar zullen ze zelf verplicht een zorgverzekering moeten afsluiten. Je kunt ervoor kiezen je kind bij dezelfde verzekeraar onder te brengen als de ouders, maar je kunt je kind ook zelf laten kiezen. Wel is het verstandig even over hun schouder mee te kijken, want wanneer ze bijvoorbeeld veelvuldig naar de tandarts moeten, kan het afsluiten van een aanvullende verzekering verstandig zijn.

Autoverzekering

Naast de zorgverzekering, krijgen kinderen op ten duur ook te maken met het afsluiten van een autoverzekering. Wanneer ze enkel gebruik maken van de auto van hun ouders, dan zal dit niet van toepassing zijn, maar willen ze op ten duur een eigen auto, dan zullen ze zelf verantwoordelijk zijn voor het verzekeren hiervan. Je kunt online eenvoudig een vereende autoverzekering afsluiten. Zo hoef jij je geen zorgen te maken, dat wanneer je schade aanricht jezelf op dient te draaien voor de gemaakte kosten. In Nederland is iedereen met een auto die de openbare weg betreed verplicht minimaal een WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade aan je eigen voertuig niet, maar wel aan die van de tegenpartij. Wil je ook je eigen schade vergoed hebben, dan kun je kiezen voor een Allrisk verzekering.

advertentie