Afbeelding
Foto: Shutterstock

Onderschat het belang van voldoende ontspanning niet

22 april 2022 om 08:25 Partnercontent

Voldoende ontspanning is essentieel om goed te kunnen blijven presteren gedurende de dag. Ervaar je regelmatig veel stress, slaap je vaak slecht en lukt het niet om volledig tot rust te komen na een intensieve dag op het werk? Het zijn signalen dat je meer momenten van ontspanning in zou moeten plannen voor jezelf. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierin ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan etherische olie. Ze worden al eeuwenlang gebruikt, niet alleen in Nederland. Etherische oliën bieden het voordeel dat ze het gevoel van stress verminderen. Daarbij dragen de oliën bij aan een goede nachtrust. Naast deze etherische oliën zijn er meer opties om een ontspannen gevoel te kunnen ervaren.

Zorg voor voldoende momenten van beweging overdag 

Naast het toepassen van geurolie, kun je eens of meermaals per dag naar buiten gaan om te wandelen. Zeker in het voorjaar en de zomer is dit niet alleen goed voor je, maar ook heel prettig! Even weg van je werkplek of het leven thuis; een moment voor jezelf. Je kunt een half uurtje wandelen, een uurtje joggen en bijvoorbeeld een rondje op de fiets maken. Doe dit in je eentje, of samen met iemand anders. Woon je in de buurt van het bos of de zee? Een ronde door zo’n omgeving kan hetzelfde effect hebben als geurolie; het stimuleert een ontspannen gevoel. Door te bewegen maak je het hoofd leeg, waardoor je zaken op het werk of thuis makkelijker los kunt laten. Dit is belangrijk voor een goede nachtrust.

Boek een massage of schaf zelf een massagetafel aan 

Een derde optie om tot rust te komen na een drukke periode op het werk, is het boeken van een massage. Neem plaats op de massagetafel en niet van de ontspannende muziek die je in de massagesalon hoort. Tijdens een massage denk je even niet na over de zorgen die je straks buiten mogelijk weer hebt. Het helpt je hersenen zich te ontspannen, wat een gevoel van een burn-out of depressie voorkomt. Naast de mogelijkheid om een massage te boeken bij een massagesalon in de buurt, kun je natuurlijk ook zelf voor de aankoop van een massagetafel kiezen. Laat je masseren door je partner, of laat een masseur aan huis komen. In dat laatste geval zal deze vaak zelf een opvouwbare massagetafel meenemen.

Burn-out, negatief zelfbeeld en depressies komen vaker voor

Hoeveel mensen ken jij, die de afgelopen tijd te maken hebben gehad met een burn-out, een negatief zelfbeeld of bijvoorbeeld een beginnende depressie? Je hoort het de laatste tijd steeds vaker. Niet voor niets, men legt zichzelf een steeds grotere druk op om te presteren. Daarbij kan ook de druk vanuit een werkgever toenemen door de krapte op de arbeidsmarkt. Ontspanning is cruciaal om dit voor jezelf te voorkomen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie