Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hoe schadelijk is kalk in ons drinkwater?

26 januari 2024 om 10:45 Partnercontent

Het drinkwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit, daar hoeven we geen discussies over te voeren. Maar dat neemt niet weg dat in bepaalde regio’s er veel kalk in het water zit. Voor onze gezondheid is dat niet erg. Maar apparaten die water gebruiken kunnen er wel last van hebben. Die kalk zet zich namelijk af op bijvoorbeeld verwarmingselementen van de strijkijzer, de wasmachine of de waterkoker. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om een waterontharder te plaatsen. Die zorgt ervoor dat de meeste kalk uit het water wordt gefilterd voordat het bij jou uit de kraan stroomt.

Lekker water zonder te veel kalk

De hoeveelheid kalk in het drinkwater verschilt per regio. Het hangt ervan af waar het water wordt gewonnen. Soms komt dit uit rivieren, soms uit reservoirs in de duinen of uit grote meren en plassen. Het water wordt grondig gezuiverd. De waterbedrijven controleren het drinkwater voortdurend om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in achterblijven. Daarom kun je kraanwater in Nederland overal veilig drinken. Dat is in veel landen wel anders. Zelfs in Zuid-Europa moet je soms al oppassen met het drinken van kraanwater. Kalk is niet schadelijk voor onze gezondheid, in tegendeel. Een mens heeft kalk nodig voor sterke botten en een gezond gebit. Maar die kalk hoeft natuurlijk niet per se uit ons drinkwater te komen. Veel mensen gebruiken een apparaat voor het verkrijgen van kalkvrij water omdat ze dat lekkerder vinden. En omdat het ervoor zorgt dat apparaten langer meegaan.

Kalkaanslag verkort de levensduur van apparaten

Als de wasmachine het ineens niet meer doet, dan kan het goed zijn dat het verwarmingsapparaat vol zit met kalk. Dat moet dan worden vervangen. Een dure reparatie die er niet zelden toe leidt dat er maar een nieuwe wasmachine wordt gekocht. Bij een waterkoker of koffieapparaat is reparatie vaak al helemaal niet aan de orde. Je kunt problemen voorkomen door een apparaat te ontkalken. Bij een waterkoker doe je dat bijvoorbeeld door water te koken met een flinke scheut schoonmaakazijn of soda. Dit lost de kalk op. Vroeger gebruikten veel mensen hun strijkijzer alleen met gekookt water, omdat hier nauwelijks kalk in zit. Ook dit was bedoeld om het verwarmingselement in het apparaat langer heel te houden.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder wordt op de waterleiding geplaatst op het punt waar deze leiding de woning binnenkomt. Dus meestal in de kelder of onder het luik bij de voordeur. Hierdoor stroomt al het water door de ontharder. Die is voorzien van bolletjes die de kalk opvangen. Het water dat uiteindelijk uit de kraan komt is daardoor zo goed als kalkvrij. Moderne waterontharders werken met een app waardoor de eigenaar kan zien of het apparaat moet worden schoongemaakt of dat de kalkvangers moeten worden vervangen. Deze kun je los bijbestellen. Het verschil merk je doordat je minder last hebt van kalkaanslag in de badkamer van het douchen en je hoeft apparaten in huis minder vaak te ontkalken. Hierdoor verdient de ontkalker zich uiteindelijk terug omdat je minder snel een nieuwe wasmachine of vaatwasser hoeft te kopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie