Het originele logo van Japan Fans
Het originele logo van Japan Fans Auteursrecht Martine Mussies

€5000 boete in conflict fanclubs

24 november 2022 om 10:36 Overig Deel je nieuws

In de zomer van 2020 begon “BudoGirl” Martine Mussies een nieuwe fanclub, voor mensen met interesse in Japanse kunst en cultuur: Japan Fans. Met als ondertitel “Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht”. Deze fanclub organiseerde onder meer concerten met Japanse fluitmuziek in Soest.

Iets meer dan een half jaar na het begin van Japan Fans, begin 2021, startte Taciser Sevinç een opvallend overeenkomstig initiatief: Jaccu. Een afkorting van “Japanese Art & Culture Centre of Utrecht”. Daar bleef het niet bij. Het Jaccu-logo werd door Taciser.S Art & Design - het bedrijf van mevrouw Sevinç - ontworpen vanuit het lettertype dat mevrouw Mussies maakte voor Japan Fans. Beide partijen organiseerden soortgelijke evenementen - picknicks en taallessen - en het Jaccu-project “Koko ni Iru” lijkt een één-op-één kopie van het Japan Fans initiatief “De Kracht van Kanji”.

Dit bleef natuurlijk niet onopgemerkt bij Japanliefhebbers uit de regio. Om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen van na-aperij en plagiaat, spande Jaccu bij name van hun ‘legal advisor’ Vera Belderbos een rechtszaak aan tegen Martine Mussies. Hun eisen? Japan Fans moet het logo veranderen, openbaar schuld bekennen en zich verre houden van alles dat gelinkt kan worden aan Jaccu. Dat betekent: alles dat over Japan gaat. Lastig, voor een club die zich Japan Fans noemt.

Vorige week deed de rechter uitspraak. Na uitvoerige bestudering van het bewijsmateriaal was er maar één conclusie mogelijk: Mussies was eerder dan Sevinç, dus alle eisen van Jaccu zijn afgewezen. Binnen twee weken moet Jaccu nu het logo veranderen en bovendien vijfduizend euro boete betalen. Jaccu heeft laten weten niet in hoger beroep te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie