De groep buurtbewoners en medestanders hielden gisteravond een stil protest voorafgaande aan een bijeenkomst van de gemeenteraad.
De groep buurtbewoners en medestanders hielden gisteravond een stil protest voorafgaande aan een bijeenkomst van de gemeenteraad. Jaap van den Broek

Protest bewoners en open brief gemeenteraad over opvanglocatie Oekraïners

29 april 2022 om 09:21 Overig

SOEST Gisteravond heeft een groep inwoners van Soest gedemonstreerd bij het gemeentehuis tegen de bouw van een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in het weiland op de hoek van de Insingerstraat met de Den Blieklaan. 

Hans Veltmeijer

De omwonenden van de plek en hun sympathisanten waren in het wit gekleed en vormden gezamenlijk de tekst ‘geen flats van Metz’. Daarmee verwijzen ze naar de beslissing van burgemeester Rob Metz en de wethouders (het college) om het betreffende weiland als voorkeurslocatie aan te wijzen voor de opvang van 300 tot 700 Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor zouden appartementen van twee tot vier hoog gebouwd worden die tien jaar mee gaan. Haast is geboden volgens het college vanwege de verwachte aanzwellende stroom vluchtelingen uit Oekraïne.

PANIEKVOETBAL Eerst komt er een onderzoek of dit plan haalbaar is. De buurtbewoners vinden de plek totaal ongeschikt, het aantal vluchtelingen veel te groot voor één locatie en de werkwijze van het college onzorgvuldig. Ze wensen ‘een gedegen onderzoek’ naar geschikte opvanglocaties in Soest. Woordvoerder Bart Weiland van de bewonersgroep noemde gisteren de informatiebijeenkomst van de gemeente een week eerder ‘een lachertje’. ,,Dat was puur om een vinkje te zetten dat met de participatie is begonnen. De burgemeester was niet voorbereid en er kwamen geen antwoorden op onze vragen. Wij zijn zeker niet tegen opvang van vluchtelingen, maar dit lijkt paniekvoetbal, terwijl de pacht van het weiland door de gemeente pas per 1 januari 2023 is opgezegd. Laten we zorgvuldig zoeken naar goede en gespreide opvanglocaties.”

OPEN BRIEF Dezelfde avond kwam de gemeenteraad van Soest met een open brief over de kwestie naar de inwoners van Soest.        

Open brief van gemeenteraad Soest over opvanglocatie: 

Beste inwoners van de gemeente Soest, beste bewoners van de wijk Overhees,

De mogelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen op de hoek Insingerstraat/Den Blieklaan heeft veel stof doen opwaaien. Wij als gemeenteraad zien dat er veel draagvlak en begrip is voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. U ziet net als wij de noodzaak voor het bieden van onderdak aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. 

Maar ook zien wij dat u zorgen heeft over de locatie die nu voor onderzoek voor ligt. We hebben in de bewonersbijeenkomst van woensdag 20 april geluisterd naar uw zorgen over het verlies van groen en natuur, de verkeersveiligheid en of de wijk in staat is om grote aantallen mensen op te vangen. Wij zien ook dat sommigen van u niet gelukkig zijn met de manier waarop er met u is gecommuniceerd. Ook dat begrijpen we.

Wat kan de gemeenteraad doen? Het aanwijzen van een tijdelijke locatie voor noodopvang is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad gaat daar niet over. Wel hebben wij als gemeenteraad een aantal mogelijkheden om mee te praten over het vervolg van dit traject. 

Als volksvertegenwoordigers van de gemeente Soest zien we dat sommige inwoners zich niet goed betrokken voelen bij de locatiekeuze voor vluchtelingenopvang en meer duidelijkheid willen over hoe die keuze is gemaakt. Wij willen graag dat mensen zich wél gehoord voelen – en betrokken worden - bij de resterende keuzes rondom de vluchtelingenopvang op de hoek van de Insingerstraat/Den Blieklaan. Wij volgen deze komende periode hoe deze afwegingen worden gemaakt. We letten daarbij bijvoorbeeld op het aantal vluchtelingen, de duur van de opvang en het type bebouwing. 

Ons doel als gemeenteraad van Soest is dus tweeledig. We moeten én willen een veilige haven bieden voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. We hebben vlak voor de verkiezingen dan ook een oproep aan het college gedaan om actief te zoeken naar mogelijkheden om vluchtelingen uit dit oorlogsgebied in de gemeente Soest op te vangen. We willen ook uw zorgen erkennen en u betrekken bij de beslissingen die voorliggen. Dat is ook voor ons een hele worsteling. Wij staan graag open voor uw signalen. Schroom niet om die met ons te delen. U kunt ons bereiken via griffie@soest.nl. Verder kunt u onze emailadressen vinden op de website van de gemeenteraad: soest.nl/gemeenteraad.

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Soest

Karin Scholten (Soest2002), Jan Paauw (GGS), Liesa van Aalst (VVD), Ties de Ruijter (GroenLinks), Gerben Stormbroek (POS), Ad Witlox (PvdA), Tineke Flinterman (D66), Margriet Walraven (CU-SGP), Peter Lucas (CDA) en Johan Baks (BBS).

advertentie
advertentie