De landingsbaan op Park Vliegbasis is toch opgenomen in het parkoers van de Vuelta van volgend jaar.
De landingsbaan op Park Vliegbasis is toch opgenomen in het parkoers van de Vuelta van volgend jaar. Eempers

Vuelta-peloton toch over landingsbaan Park Vliegbasis

17 december 2021 om 18:43 Overig

SOESTERBERG Het peloton van de Vuelta vliegt volgend jaar toch over de landingsbaan van Park Vliegbasis. Dat gebeurt op zaterdag 20 augustus 2022 tijdens de tweede etappe. Een dag eerder begint de Ronde van Spanje met een tijdrit in Utrecht.

De Vuelta zou vorig jaar in ons land starten, maar dat werd vanwege corona uitgesteld. De start in Utrecht is verschoven naar volgend jaar, op 19 augustus. Een dag later staat de tweede etappe over 175,1 kilometer op het programma. De renners starten dan in Den Bosch en fietsen via onder meer Woudenberg, Leusden en Amersfoort naar Soesterberg.

Daar zou het peloton aanvankelijk alleen over de Amersfoortsestraat rijden. Maar de betrokken partijen zijn overeengekomen dat de landingsbaan alsnog in het parkoers mag worden opgenomen. Twee jaar geleden hield het Utrechts Landschap, eigenaar van Park Vliegbasis, dat nog tegen.

De landingsbaan is elk jaar van medio maart tot medio augustus afgesloten vanwege de veldleeuwerik die daar broedt, en waarvan het aantal de afgelopen decennia sterk is afgenomen. Op 20 augustus is die periode achter de rug, mede waardoor de renners en volgwagens toch via het asfalt van de start- en landingsbaan koers kunnen zetten richting de finish in Utrecht.

Door Johan van Beek

In 2010 kwam het Giro-peloton door Soest.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie