Dirk Scheele komt vrijdag 24 september naar kinderboerderij De Veenweide aan het Vedelaarpad.
Dirk Scheele komt vrijdag 24 september naar kinderboerderij De Veenweide aan het Vedelaarpad. Gerhard Witteveen

Kinderboerderij De Veenweide Soest viert vijftigste verjaardag

17 september 2021 om 11:41 Overig

SOEST Op De Veenweide is het vrijdag 24 en zaterdag 25 september feest. De kinderboerderij viert dan de vijftigste verjaardag. Door corona konden de festiviteiten vorig jaar niet doorgaan, maar het uitgestelde feest kan nu wel plaatsvinden op het terrein aan het Vedelaarpad.

Dirk Scheele geeft vrijdag 24 september twee voorstellingen van een uur op de kinderboerderij, om 16.00 uur en om 17.00 uur. Hij speelt ‘Z’n leukste liedjes’. Het is een vrolijke voorstelling vol met meezingers voor het grote en kleine kinderpubliek.

De entree bedraagt 7,50 euro inclusief een glas limonade en een snoepje. De kaartverkoop is gestart. Er mogen maximaal 150 personen per optreden op het grasveld aanwezig zijn, dus reserveren is verplicht. Dat kan op de website van Stichting Balans waarop alle informatie is te vinden: https://www.stichtingbalans.nl/kinderboerderij/

SPELACTIVITEITEN De kinderboerderij zet de viering van de vijftigste verjaardag op zaterdag 25 september voort. Tussen 13.00 en 17.00 uur is er dan van alles te doen. Voor alle kinderen die deze middag De Veenweide bezoeken, ligt een aterijsje klaar.

Op zaterdag 25 september van 13.00-17.00u geven wij kleinschalig aandacht aan Burendag en vieren we een klein feestje. Er is een gratis waterijsje voor alle kinderen die deze dag de kinderboerderij bezoeken. Buurtsportcoach Els zal sport- en spelactiviteiten organiseren en er staat een springkussen op het terrein. De kinderen kunnen ook meedoen aan een speciale speurtocht.

Om 15.00 uur onthult burgemeester Rob Metz zaterdag 25 september de nieuwe bebording van de kinderboerderij. Verder zal aandacht worden geschonken aan 50 jaar kinderboerderij in Soest.

HISTORIE De voorziening werd in augustus 1970 opgericht. Een van de initiatiefnemers is kunstenares Emmy Eerdmans die als schilderes veel aanzien heeft verworven. De kunstenares werd onderscheiden met de Prix de Rome voor schilderkunst (en werd tweede in de categorie beeldhouwen) en de Cohen Gosschalkprijs. Ze was getrouwd met Ben Joosten wiens broer Herman jarenlang de dieren op de kinderboerderij verzorgde.

De boerderij startte als De Vrije Teugel aan het Oude Grachtje en verhuisde in 1973 naar het hart van de nieuwbouwwijk Overhees. Het oorspronkelijke doel van de kinderboerderij was: ‘Het kind in contact brengen met de natuur en het begeleiden en stimuleren van het tot uiting brengen van de creativiteit’.

Een creatieve kinderboerderij was één van de noodzakelijke compensaties voor het wonen in flatgebouwen. Na vijftig jaar is dit nog steeds een punt van aandacht. Het huidige doel is met zijn tijd mee gegroeid: ‘Samen lerend plezier maken op een veilige, duurzame plek voor iedereen, met respect voor mens en dier’.

FUSIE Kinderboerderij De Vrije Teugel hoorde bij de gelijknamige zelfstandige stichting, veranderde de naam een keer in Kinderparadijs De Vrije Teugel. Begin deze eeuw ontstond er een fusie met onder meer de Vrijwilligers Vacaturebank en Stichting Jeugdzorg Soest in Stichting Balans. De naam van de kinderboerderij werd niet lang daarna gewijzigd in De Veenweide.

De meerwaarde van een kinderboerderij wordt na vijftig jaar nog steeds gezien, aldus een woordvoerder van Balans. ,,Ondertussen groeit de Veenweide door naar een Duurzaam Educatief Centrum waar de aandacht zich zal richten op duurzaamheid in de vorm van recycling, afvalscheiding, voedsel en bewust energiegebruik.”

Mede-oprichtster Emmy Eerdmans met haar man Ben Joosten.
advertentie
advertentie