De heren Schreuder, Bouwmeester en Schoonenberg (vlnr) van de veteranen Soest-Soesterberg leggen een bloemenkrans bij het verzetsmonument aan de Ir. Menkolaan.
De heren Schreuder, Bouwmeester en Schoonenberg (vlnr) van de veteranen Soest-Soesterberg leggen een bloemenkrans bij het verzetsmonument aan de Ir. Menkolaan. Jaap van den Broek

Herdenking capitulatie van Japan wint aan kracht, ook in Soest

15 augustus 2021 om 16:54 Overig

SOEST Circa 75 mensen woonden vanmiddag de herdenking van de capitulatie van Japan 76 jaar geleden, en daarmee het echte einde van de Tweede Wereldoorlog, bij. Loco-burgemeester Aukje Treep hield een toespraak waarin zij stilstond bij de ontberingen van de mensen die destijds onder de Japanse bezetting van Nederlands-Indië leefden. Ze legde ook een verband met het heden door het belang van vrijheid te benadrukken, en ze las een gedicht voor van Marion Bloem. 

INDISCHE ONZE VADER De Nederlandse vlag werd gehesen, er was een moment van stilte na het taptoesignaal en het protestlied van weleer, het Indische Onze Vader, klonk uit de luidsprekers. Tot slot legden vertegenwoordigers van het Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, Woongroep Insulinde, de gemeente Soest en de veteranen Soest-Soesterberg bloemen bij het monument op het Verzetsplein. De herdenking duurde circa drie kwartier. 

MEER BETEKENIS Voorzitter Fred Heidinga van het Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg merkt dat de herdenking de laatste jaren weer meer gaat leven onder de groep van 2,5 miljoen Nederlanders die een band hebben met Nederlands-Indië. ,,Vooral bij de jongere generaties krijgt 15 augustus weer meer betekenis. Het stemt ze tot nadenken over de tijd van hun ouders en grootouders.”  

Door Hans Veltmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie