Afbeelding
ANP

Meer meldingen van overlast door jongeren sinds begin coronacrisis

Overig

SOEST Feestjes in het park, luide muziek en jongeren die blijven hangen op straat. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal meldingen van jeugdoverlast flink toegenomen. Heel gek is dat echter niet. ,,Ook voor jongeren is het een moeilijke tijd.” In Soest ligt het aantal klachten dit jaar ruim boven het landelijk gemiddelde.

,,De coronamaatregelen zijn van invloed geweest op het toegenomen aantal meldingen van jeugdoverlast”, zegt politiewoordvoerder Wendy Gehrmann van het landelijk korps. ,,Jongeren zijn meer op huis aangewezen geweest. Ze konden niet naar school of naar de sportclub. Daardoor sloeg de verveling toe en is de jeugd zich onder meer buiten gaan ophouden. Daarbij trokken mensen ook vaker aan de bel, doordat zij zich sneller zijn gaan storen door het vele thuis zijn.”

STIJGING MELDINGEN Onder jeugdoverlast verstaat de politie meldingen waarbij wordt geklaagd over jeugd, zoals geluidsoverlast. Baldadigheid of vandalisme valt hier niet onder. Uit cijfers van de politie blijkt dat in Nederland het aantal meldingen van jeugdoverlast vorig jaar bijna verdubbelde. Zo kwamen er in de eerste vijf maanden van 2019 zo’n 28.928 meldingen van overlast door jeugd binnen. In 2020 telde de politie over dezelfde periode 53.285 meldingen. Dit jaar kwamen er tot eind mei 56.866 klachten over jeugdoverlast bij de politie. 

,,Mensen zijn zich ook sneller gaan storen aan de jeugd”

De stijging van het aantal meldingen van jeugdoverlast is ook in de gemeente Soest waar te nemen. Zo kwamen er in het eerste vijf maanden van 2019 in de gemeente zo’n 396 meldingen per 100.000 inwoners binnen. In 2020 waren dit 481 meldingen per 100.000 inwoners over dezelfde periode. Dit jaar kwamen er tot eind mei 648 klachten per 100.000 inwoners binnen bij de politie over overlast door jeugd. Hiermee ligt Soest ruim boven het landelijk gemiddelde van de afgelopen tijd.

Om de jeugdoverlast van jongeren tegen te gaan zijn er maatregelen genomen. ,,Naast handhaving van de politie, wordt er ook ingezet op buurtcoaches in wijken. Zij werken onder meer ter preventie van jeugdoverlast samen met de politie en jeugdinstanties”, vertelt Gehrmann.

Gemeenten zijn tevens aangezet tot aanvullend handelen bij populaire hangplekken. Zo zijn in de gemeente Utrecht zelfs ’s nachts drie stadsparken een aantal weken gesloten geweest. 

,,Probeer eerst het gesprek met elkaar aan te gaan”

,,De maatregel heeft goed gewerkt tegen overlast van de jeugd in de parken. Buurtbewoners hebben minder lawaai ervaren en er is minder troep achtergebleven. We blijven extra toezicht houden”, laat Marieke Ruijgrok woordvoerder van de gemeente Utrecht weten.

BEGRIP VOOR JONGEREN ,,Overlast veroorzaken is natuurlijk niet goed”, zegt Anel Darman. Als jongerenwerker ondersteunt hij jongeren in Enschede-West. ,,Maar verplaats je eens in de jongeren. Voor hen is het ook een moeilijke tijd. Als je jong bent dan ben je volop in ontwikkeling. Je bent op zoek naar je eigen ik en naar de grenzen. Als dat niet meer kan, zoek je naar een uitlaatklep.” De oplossing tegen jeugdoverlast begint volgens Darman bij het stoppen met vingerwijzen. ,,Probeer eerst het gesprek met elkaar aan te gaan. Dat werkt vaak beter dan vingerwijzen naar jongeren en meteen de politie bellen.” 

Gehrmann is vooral benieuwd wat verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zullen doen met de aantal meldingen van jeugdoverlast. ,,Het openstellen van de terrassen draagt al bij aan het terugdringen van de overlast. We zullen zien wat er met de meldingen gebeurt als we verder teruggaan naar ‘normaal’.”

Last van geluidsoverlast? Dit kan je doen:

Het thuiswerken, stress over het doorgaan van je vakantie waar je zo aan toe bent en dan maakt de jeugd in de buurt ook nog eens meer kabaal: dit kan leiden tot irritaties. Hoe je het best met geluidsoverlast om kan gaan? Het Juridisch Loket heeft een aantal tips:

-Maak afspraken

Zo kun je met de buren afspraken maken over tot hoe laat de muziek aan mag of wanneer het zachter moet.

-Schakel hulp in van buurtbemiddeling of een toezichthouder

Neem hiervoor contact op met de gemeente of een sociaal wijkteam. Een buurtbemiddelaar kan helpen bij problemen zoals geluidsoverlast. Wellicht is er ook een buurtcoach in je buurt die een oogje in het zeil kan houden en de meldingen van buurtbewoners kan bundelen.

-Schakel de politie in

Als het maken van afspraken of buurtbemiddeling niet helpt, dan kan de wijkagent bemiddelen bij overlast in de buurt. Het Juridisch Loket noemt dit wel als één van de laatste opties. De politie kan ook optreden als de openbare orde wordt verstoord of als er sprake is van een strafbaar feit.

“Probeer eerst het gesprek met elkaar aan te gaan”

“Mensen zijn zich ook sneller gaan storen aan de jeugd”

ANP

Afbeelding
advertentie
advertentie