Langer uitstel van reparatie was onverantwoord, vindt burgemeester Rob Metz.
Langer uitstel van reparatie was onverantwoord, vindt burgemeester Rob Metz. Henny Jansen

'Ramp voorkomen door riool te repareren'

5 oktober 2019 om 09:16 Overig

SOESTERBERG Soesterberg (en wijde omgeving) is mogelijk aan een ramp ontsnapt. Om een dreigende explosie in een riool te voorkomen, liet burgemeester Rob Metz in augustus een spoedeisende reparatie uitvoeren aan een buizenstelsel van ruim een kilometer. De riolering van asbest en cement, was ernstig aangetast. Metz heeft de gemeenteraad donderdag ingelicht.

Volgens het AD heeft Metz daarmee 'op het nippertje een ramp voorkomen' op het voormalige oefenterrein De Vlasakkers. De burgemeester vaardige een noodverordening uit om de reparatie te kunnen uitvoeren. Volgens gemeente en Waterschap was langer wachten onverantwoord. De provincie wilde, aldus het AD, maar geen vergunning afgeven, omdat er eerst allerlei onderzoeken moesten worden verricht op het gebied van flora en fauna en archeologie, voordat het riool zou mogen worden gerepareerd. Het Waterschap had de vergunning al in 2017 aangevraagd, maar kreeg die niet in afwachting van de resultaten. Een onderzoek naar vleermuizen zou ruim een jaar hebben geduurd. Het riool waas er intussen met de dag slechter aan toe.

Metz zei donderdag in de raadsvergadering dat het de schuld van de provincie zou zijn geweest als er een explosie in het riool zou hebben plaatsgevonden. Een groot deel van Soesterberg zou geen riool meer hebben gehad, De Vlasakkers zou zijn overspoeld met vervuild water. 

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie