Buitenles voor de kleutergroepen van de Montessorischool in Soest.
Buitenles voor de kleutergroepen van de Montessorischool in Soest. Jaap van den Broek

Lekker spelen op Nationale Buitenlesdag in Soest

13 april 2021 om 15:00 Onderwijs

SOEST Lekker buiten spelen. Dat deden dinsdag leerlingen van 125 basisscholen uit de provincie Utrecht. Het was toen de Nationale Buitenlesdag, een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Die zijn ervan overtuigd dat les in de buitenlucht een positief effect heeft op leerlingen en leerkrachten. Die laatst egroep wil ook wel, maar ontbreekt het aan faciliteiten.

In Soest deden onder anderen de kleutergroepen van de Montessorischool (foto) mee. Ook op de Insingerschool, de Professor J. Waterinkschool en deBuut zochten ze tijdens de les de buitenlucht op. Het streven van de bedenkers is om lessen voor basisscholieren zoveel mogelijk buiten te laten geven.

De zesde editie van de Nationale Buitenlesdag stond in het teken van de Grote Natuurles. Op vrijwel alle scholen die zich hebben aangemeld, gingen leerlingen botanisch stoepkrijten op het schoolplein om zo meer te leren over biodiversiteit in de nabije omgeving van de school. Door stoepplantjes te omcirkelen en de juiste naam erbij te schrijven, gaven zij dit veelal anonieme groen een naam.

Tijdens de Buitenlesdag werd aandacht gevraagd voor het belang van leren in de buitenlucht. Nu gebeurt dit nog nauwelijks. Ruim tachtig procent van de basisscholen heeft geen enkel beleid wat betreft het geven van buitenlessen en amper 1 procent van alle lessen vindt buiten plaats, zo blijkt uit nieuw onderzoek van DUO in opdracht van Jantje Beton en IVN.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie