Oproep aan wandelaars en hondenbezitters.
Oproep aan wandelaars en hondenbezitters. Kees Waagmeester

Neospora caninum plaag voor de Eng

30 oktober 2020 om 16:45 Natuur en milieu

SOEST Omdat bij bezoekers van de Soester Eng de gedragsregels soms onduidelijk zijn of onbekend, heeft de Stichting Vrienden Soester Eng bij opgangen van de Eng tekstbordjes geplaatst.

,,Hoewel de akkers van oudsher niet omheind zijn, wil dat niet zeggen dat ze mogen worden betreden”, stelt Kees Waagmeester, voorzitter van de stichting. Hij wijst er op dat de akkers en de bloemenranden privéterrein zijn.

UITWERPSELEN ,,Een belangrijk probleem voor boeren zijn de uitwerpselen van honden. Wat veel hondenbezitters niet weten, is dat in uitwerpselen van honden een parasiet zit: neospora caninum. Honden hebben daar geen last van, koeien wel. De Eng wordt gebruikt om veevoer te verbouwen. Via het voer zorgt de parasiet ervoor dat drachtige koeien de vrucht afstoten.”

Hondenpoten richten schade aan jonge plantjes op de Eng aan

JONGE PLANTJES Een ander probleem, aldus Waagmeester, is dat de hondenpoten jonge plantjes, zoals nu de Rogge, schade toebrengen en vertrappen. ,,Zoals overal binnen de bebouwde kom van Soest moeten honden ook op de Eng aan de lijn worden gehouden. Poept een hond, dan moeten de uitwerpselen worden opgeruimd.”

KLACHTEN Boeren op de Eng klagen volgens de Vrienden vaak over loslopende honden. Ook de stichting krijgt hierover vaak klachten. Soms treden de BOA’s op. Waagmeester: ,,Wij hopen dat dat niet nodig is en dat bekendheid met de gevolgen van loslopende honden zal helpen de Enggewassen te beschermen en het probleem van neospora caninum op te lossen.”

advertentie
advertentie