Leerlingen van beide scholen komen kapotte apparatuur graag ophalen.
Leerlingen van beide scholen komen kapotte apparatuur graag ophalen. Insingerschool

Insingerschool: ‘Gooi geen apparatuur weg’

30 september 2020 om 07:00 Natuur en milieu

SOEST Leerlingen van de Insingerschool doen mee aan de e-waste race. Doel daarvan is om kapotte apparaten en kabels te recyclen. Per jaar vertrekken er veel schepen uit Nederland vol met afval. Die gaan naar Afrika om daar illegaal die spullen op een hoop te gooien.

,,De mensen daar halen dan de kostbare grondstoffen eruit”, vertellen de leerlingen van de Insingerschool. ,,Dat is heel gevaarlijk want hierbij komt er heel veel gif en zo vrij. De mensen daar worden daarom niet vaak ouder dan 46.”

KOFFIEZETAPPARAAT ,,Wij gaan langs de deuren bij mensen en vragen om kapotte elektrische apparaten of kabels om dan op school in te leveren. Met de elektrische apparaten die niet gerecycled worden, kun je meer dan drie keer de Johan Cruyff Arena vullen. Slechts een derde wordt wel gerecycled. Van uw oude stofzuiger kan zo een koffiezetapparaat gemaakt worden”, aldus de leerlingen.

Via de website https://www.rmn.nl/e-waste-race-in-rmn-gemeenten-van-start/ kunnen mensen hun kapotte apparaten kunnen aanbieden en aangeven wanneer die kunnen worden gehaald door de leerlingen van de scholen. ,,Dan helpt u ons en de mensen in Afrika die hier vaak dood aan gaan.”

Er doen meerscholen mee aan d e-waste race, in Soest bijvoorbeeld ook De Wegwijzer.

advertentie
advertentie