Afbeelding
Eempers

Tuin als grote open volière

12 juli 2020 om 13:28 Natuur en milieu

SOESTERBERG Het is weliswaar een jaarlijks terugkerende gebeurtenis maar voor Piet Taai aan het Van Maarenplein blijft het bijzonder: het merelechtpaar dat al een paar jaar achtereen komt broeden bij het huis. Vorig jaar deed het dat in de schuur waar het op de kapstok drie keer vier eieren legde. Dit jaar bouwden de merels hun nest in de klimopboog voor het huis.

Jan van Steendelaar

Taai wist inmiddels precies wanneer de jongen zouden uitkomen door het hoog tsjilpend geluid. ,,Ook dit jaar heb ik weer drie keer vier jonge merels groot zien worden. Dat is elke keer weer een belevenis.” Het merelechtpaar gaf z’n jongen zoveel mogelijk te eten. ,,Dat was moeilijk in de droge periode. Daarom heb ik ze bijgevoed en stonden ze elke morgen uitdagend bij de achterdeur te wachten tot ze eindelijk iets konden krijgen.”

Het voedsel bestond uit brood, druiven, kersen, geraspte kaas en havermout. De ouders namen hun jongen mee naar de achtertuin die wel op een open vogel volière leek. Vogels van allerlei pluimage weten deze plaats ook te vinden met als top zeker veertig mussen die elke middag stipt om 16.00 uur komen. Die hebben er het grootste plezier om aan de vogelballen aan lange lijnen heen en weer te slingeren. 

Behalve merels hebben ook duiven in de hoge coniferengebroed en hun jongen grootgebracht. Een voortdurende zorg is en blijft het ‘gevecht’ met katten om die buiten dit veilige vogelgebied te houden. Het begint nu weer wat rustiger te worden in de tuin van Taai die alweer uitkijkt naar het volgende mereljaar.

advertentie
advertentie