Meltem liep bij de val acht breuken in haar heupen op.
Meltem liep bij de val acht breuken in haar heupen op. Eigen foto

Onzekerheid voor Soesterse na paraglide ongeluk in Turkije

19 augustus 2022 om 11:59 Mensen

SOEST/ANTALYA Vier dagen na het ernstige ongeluk tijdens paragliding en twee etmalen na de operatie verkeren de Soesterse Meltem en haar familie in grote onzekerheid. Eind volgende week wordt ze, na een operatie aan acht heupbreuken, ontslagen uit het ziekenhuis, de vraag is waar ze dan naar toe moet.

Door Johan van Beek

,,Ik dacht dat ze dood was", zegt schoonzus Eda Kilic enkele dagen na het ongeval vanuit een ziekenhuis in Antalya. Zij was met haar broer Achmed, Meltem en een tante op vakantie in het zuidwesten van Turkije. Op de tweede dag zouden ze gaan paragliden in Babadag. ,,Meltem was als eerste omgekleed en vastgemaakt aan de parachute en de piloot. Daarom ging zij als eerste." Direct na de start ging het mis.

Bekijk hieronder de video van het ongeluk:

Vrijwel op hetzelfde moment dat de piloot van Meltem ‘take-off’ riep, startte er ook een piloot naast hem. Eda zag het allemaal voor haar ogen gebeuren. ,,Ik voel me verantwoordelijk voor Meltem, dus ik hield haar goed in de gaten." Meltem’s piloot probeerde volgens Eda nog te remmen, maar dat ging niet meer op het hellende terrein boven op de berg. ,,De andere piloot verloor de controle en botste vrijwel meteen tegen de parachute van Meltem. Je zag het zo gebeuren en toen stortten ze neer. Meteen daarna zagen we niets meer."

PANIEK Meltem en haar piloot en de andere paragliders waren de diepte in gevallen. Boven brak de paniek uit. Eda die ook een sprong zou maken, zat nog vastgesnoerd in haar uitrusting en werd door omstanders geholpen daar uit te komen. Met haar tante spoedde zich zich de berg af, waarschuwingen negerend en steile stukken trotserend. Een geluk bij een ongeluk was dat Meltem, de twee piloten en een Chinese toerist op een plateautje terecht waren gekomen en niet de hele diepte in waren gevallen. Bovendien smakten Meltem en haar piloot op een zanderig terrein, de anderen op een stenen ondergrond.

PIJNLIJK Mijn rug, mijn rug, mijn rug, schreeuwde Meltem, herinnert Eda zich. Meltem kon haar benen niet bewegen. De Chinese toerist was er nog veel erger aan toe, zag Eda in één oogopslag. De piloten leken er beter van te zijn afgekomen. De andere toerist werd dan ook als eerste behandeld door hulpverleners en naar het ziekenhuis vervoerd met de enige ambulance die beschikbaar was. Voor Meltem volgde een pijnlijk periode van wachten die een eeuwigheid leek te duren.

VERZEKERING Ruim een half uur later kon ze in een ziekenwagen naar het ziekenhuis van Babadag worden gebracht. ,,Daar ging het meteen over de verzekering en de kosten, terwijl het toch in eerste instantie om de gezondheid gaat. Mijn schoonzusje moest geholpen worden, ze had ontzettend veel pijn. De grootste fout die mijn broertje en schoonzusje hebben gemaakt is dat ze geen reisverzekering hebben afgesloten. Ze zijn jong, hebben daar gewoon niet over nagedacht, maar daarom moet ze toch nog wel geholpen worden?

De artsen en de verpleegkundigen zijn hier heel erg vriendelijk en behulpzaam, maar comfortabel is het niet

ZIEKENHUIS Het lukte Eda en de andere familieleden niet om in contact te komen met de zorgverzekeraar Menzis. Meltem kreeg wel eerste hulp en werd opgenomen, maar het ziekenhuis in Babadag ging niet verder in de behandeling. Pijnstilling kreeg ze pas enkele uren later, nadat de paraglide firma daarvoor garant stond. Uiteindelijk werd Meltem de volgende dag overgebracht naar een groter ziekenhuis in Antalya. ,,De artsen en de verpleegkundigen hier zijn heel erg vriendelijk en behulpzaam, maar comfortabel is het hier niet. De airco op de kamer is kapot, het is boven de 30 graden. Met de hygiëne is het ook niet zo goed hier."

INGREPEN Meltem werd er woensdag geopereerd aan haar acht botbreuken. De ingrepen zijn geslaagd en de herstelperiode is aangebroken. Maar de problemen voor de getraumatiseerde familie zijn nog niet voorbij. De moeder en schoonmoeder van Meltem zijn inmiddels ook in Antalya. De familieleden hebben er met z’n allen een hotel geboekt, maar zijn van ‘s ochtends acht tot middernacht op de kamer bij Meltem.

Intussen proberen ze bij de zorgverzekeraar te regelen dat Meltem na haar ontslag uit het ziekenhuis naar Nederland gevlogen kan worden. Dat moet dan liggend, want van de arts mag ze de komende zes weken nog niet op haar ene been staan en is gedurende die periode vervoer in zittende houding uit den boze. Menzis gaat niet akkoord met (duur) liggend transport, stelt Eda. ,,Het heeft steeds heel lang geduurd, voordat we contact met de verzekeraar hadden. Pas toen we op social media gingen, kwamen ze in actie."

We smeken om hulp. Meltem moet zo snel mogelijk naar Nederland

TRAUMA ,,Hoe het volgende week verder moet, weten we niet. We hebben geen vooruitzicht op dit moment. We smeken om hulp. Het doet allemaal ontzettend veel pijn. We hebben een trauma beleefd en zitten nu in deze situatie. Meltem moet zo snel mogelijk naar Nederland", zegt Eda. Volgens haar geeft de Nederlandse ambassade niet thuis. ,,Toen we vroegen of ze niks voor ons konden doen, hebben ze dat min of meer bevestigd."

De vraag is wanneer Meltem naar Nederland kan worden gevlogen.
advertentie
advertentie