Veel bewoners zwaaiden huismeester Hans Jansen uit.
Veel bewoners zwaaiden huismeester Hans Jansen uit. Peter Beijer

Soesters: ‘Huismeester Hans is echt een toffe peer’

10 april 2022 om 14:00 Mensen

SOEST Na negen jaar neemt Hans Jansen (66) afscheid als huismeester van de Dalwegflats aan de Haverweerd en de Akkeren. De bewoners zetten de sympathieke Amersfoorter in het zonnetje en hielden een instuif in zijn kantoortje in een van de flats.

Door Peter Beijer

Bewoners van de Dalwegflats lopen af en aan. Het kantoortje van Hans Jansen is een geïmproviseerde receptieruimte geworden waar cadeaus op tafel staan en een ander tafeltje dienst doet voor koffie, gebak en koek. 

POSITIEVE STEMPEL Hans is de afgelopen jaar geliefd geraakt bij de bewoners. De flats zijn niet alleen kleurrijk dankzij de enorme potloden en wasknijpers van de kunstenaars Ton Paauw en Egbert de Rooij. Ook Hans Jansen heeft zijn positieve stempel gedrukt op het alledaagse leven in de appartementen. Een rondgang langs de bewoners levert een bloemlezing aan loftuitingen op. ,,Hans kleurde langs de lijntjes om anderen te helpen”, zegt een vrouw. ,,Ik woon hier al veertig jaar en Hans is de meest behulpzame huismeester die ik heb meegemaakt”, zegt een ander.

FIETS Een bewoonster neemt een slok koffie en vertelt: ,,Ik had lekkage en vertelde het aan Hans. Hij had het zo opgelost. Echt een toffe peer. Elke dag op zijn fietsje, Hans heeft geen rijbewijs, kwam hij vanuit het Soesterkwartier naar Soest. Hij was hier elke ochtend om half zeven en altijd echt bezorgd en behulpzaam. We gaan hem missen.”

BESCHEIDEN Hans blijft bescheiden onder alle complimenten. Een rozet op zijn trui kondigt zijn naderende pensioen aan. ,,Ik ben negen jaar geleden door de Alliantie gedetacheerd als huismeester. Ooit ben ik begonnen bij de gemeentereiniging in Amersfoort. Het was hartstikke leuk werk hier in Soest. Ik heb altijd leuk contact gehad met de bewoners.”

PRATEN De werkzaamheden van Hans waren divers. ,,Een lampje vervangen, een kortsluiting verhelpen, een raampje maken. Dat zijn de bekende voorbeelden. Ook minder plezierige dingen meegemaakt? Ach, er was wel eens een burenruzie of een opstandige bewoners. Met praten wist ik veel op te lossen.”

De goede herinneringen hebben de overhand bij de Amersfoorter. ,,Mijn vrouw overleed een paar jaar geleden toen was er veel steun vanuit de bewoners. Voor mij was dit werk een welkome afleiding.”

KLUSJES Hoe gaat hij nu de dagen vullen? ,,Ik ben van huis uit schilder, dus er komen klusjes genoeg aan bij mijn kinderen. Misschien ga ik vrijwilligerswerk doen voor de voetbalclub, maar voorlopig wil ik eerst rustig aan doen en genieten van de vrijheid. Na vijftig jaar werk is het mooi geweest.”

Dan wordt Hans geroepen. Daar komen opnieuw een aantal bewoners aan die hem de hand willen drukken. Onder de arm van een van hen een cadeau voor de altijd behulpzame huismeester die nu zijn taken in Soest neerlegt.

Een bewoner merkt op dat Hans altijd welkom is. ,,Kom gerust langs, de koffie staat voor jou altijd klaar.”

advertentie
advertentie