Evert Hooijer met de eerste reclamefolder (1976) voor de inmiddels verkochte hal aan de Soesterbergsestraat.
Evert Hooijer met de eerste reclamefolder (1976) voor de inmiddels verkochte hal aan de Soesterbergsestraat. Jaap van den Broek

Geen knallend afscheid voor Evert Hooijer die na 51 jaar stopt met verkoop vuurwerk

6 november 2021 om 10:30 Mensen

SOEST Een knallend afscheid wordt het niet. Een ouderwets avondje Chinezen met de medewerkers zal de culinaire klap op de vuurpijl zijn. Evert Hooijer stopt na 51 jaar met de verkoop van vuurwerk. Dat is het gevolg van het verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente Soest. ,,Ik was 12 jaar toen mijn vader Ab aan de Bosstraat begon met de vuurwerkverkoop.”

Drie generaties heeft hij over de vloer gehad. In een enkel geval misschien zelfs vier. Vaders met kinderen die later op hun beurt weer met hun opgetogen kroost gillende keukenmeiden, rotjes, vuurpijlen en siervuurwerk kwamen halen. Ze zullen niet meer naar de loods aan de Soesterbergsestraat komen. De hal is verkocht. Vuurwerk verkopen mag nog wel, maar afsteken in Soest niet meer. ,,Als je zoveel procent minder gaat verkopen, is het niet rendabel meer, zegt Evert Hooijer.

In maart kreeg hij online al de eerste bestellingen binnen. Een dag voor het een week eerder afgesproken interview stond hij nog even in dubio. Een schetsje voor de indeling van de hal ligt op het bureau. De inkt is bij wijze van spreken nog vochtig. Maar het papier kan de versnipperaar in. De knoop is doorgehakt, zegt de 65-jarige ondernemer. ,,Met pijn in het hart.”

In de Soester Courant van woensdag 10 november een uitgebreid interview met Evert Hooijer.

Door Johan van Beek

1987: In de nieuwe hal: v.l.n.r. Evert Hooijer, Ab Hooijer jr. Henk Steusel en Ab Hooijer sr.
Jaren zeventig: met vader Ab voor de garage aan de Bosstraat, waar het allemaal begon in 1968.
advertentie
advertentie