Ondanks het afsteekverbod loopt het storm bij de online verkoop van vuurwerk, merkt Evert Hooijer.
Ondanks het afsteekverbod loopt het storm bij de online verkoop van vuurwerk, merkt Evert Hooijer. Johan van Beek

Onvoldoende steun voor referendum vuurwerk

3 november 2020 om 12:08 Maatschappelijk

        
SOEST Er komt geen referendum over het algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente Soest. Er kwamen te weinig steunverzoeken binnen.

Het initiatief voor het referendum was in oktober genomen door Patrick van Rijn. Hij diende een eerste verzoek in. De procedure stelt dat binnen drie weken daarna nog eens 254 soortgelijke verzoeken (0,77 procent van het aantal stemgerechtigden bij de laatste verkiezingen) moeten worden gedaan, om de volgende stap te kunnen zetten. De teller stopte op 171, onvoldoende dus.

In september ging een raadsmeerderheid akkoord met een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat nu dat het verboden is om in Soest vuurwerk af te steken, ook op de gezette tijden rond de jaarwisseling. Eerder gold al een verbod op knalvuurwerk. De gebieden rond Molenschot (Daplein) en De Plantage en de gymzaal aan de Smitsweg waren de laatste jaren al gebombardeerd tot vuurwerkvrije zone.

Dit jaar voor het eerst is het afsteken van vuurwerk in Soest en Soesterberg helemaal verboden. Vuurwerk mag wel worden verkocht en dat doen Evert Hooijer en Kees Hilhorst dan ook. De onlineverkoop bij Hooijer is al begonnen, en het loopt naar zijn zeggen storm.

Tegenstanders van het verbod stellen dat de overlast vooral wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk en willen dat dat wordt aangepakt. Er lopen procedures om lokale verboden voor het afsteken van legaal vuurwerk aan te vechten. Mede door corona is het denkbaar dat het rijk een landelijk verbod instelt.

Door Johan van Beek

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie