Leonora Pennarts-Elfferich, in juni van dit jaar op haar 109e verjaardag.
Leonora Pennarts-Elfferich, in juni van dit jaar op haar 109e verjaardag. Eigen foto

Oudste inwoonster van Soest en één na oudste van ons land overleden

27 oktober 2021 om 13:04 Mensen

SOEST ,,Gewoon doorgaan. Niet omkijken.” Volgens Leonora Pennarts-Elfferich is dat het recept om heel oud te worden. Ze zei het op haar 106e verjaardag in een tv-documentaire van de EO. Vorige week overleed de oudste inwoonster van Soest én de provincie Utrecht en de op één na oudste van Nederland. Op 109-jarige leeftijd.

Vanwege haar hoge leeftijd werd Leona Pennarts op een gegevens moment jaarlijks nieuws in de Soester Courant. Bij alle bezoekjes van burgemeesters en de pers sprak ze altijd over van alles en nog wat. Ook haalde ze een keer de kolommen van de krant vanwege haar vriendschappelijke band met een andere oude inwoner van Soest, de toen 98-jarige Roel Groenhof. Dat artikel zette de EO destijds op het spoor van de Soesterse die in 2018 te zien was in ‘Het Geheugen van Methusalem’.

Leonora Pennarts was altijd actief en legde zichzelf een ijzeren discipline op. Elke dag stond ze om vijf uur op. Een middagslaapje deed ze niet.

Ze werd geboren op Java en kwam in 1957 naar Nederland. Via Den Haag, Limburg en Spanje kwam ze rond 1970 naar Soest. Ze kreeg twee kinderen die ze overleefde. De familie werd uitgebreid met klein-, achter- en achterachterkleinkinderen. Kleinzoon Hans Paul in 2018 over zijn oma: ,,Ze is altijd bezig. Gaat er net zo makkelijk nog op uit voor een boodschapje. En als ze de bus naar het centrum mist, gaat ze niet staan wachten, dan begint ze te lopen. Het enige jammere vindt ze dat ze niet meer mag fietsen. Verder is ze heel positief en heeft veel plezier in het leven.”

Volgens ingewijden heeft Leonora Pennarts-Elfferich het aardse leven rustig verlaten, in haar eigen vertrouwde flat in Honsbergen. Het afscheid is vrijdagmiddag in Laren.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie