Arco Harmans gaat dinsdagochtend op pad voor een voetreis van 100 kilometer.
Arco Harmans gaat dinsdagochtend op pad voor een voetreis van 100 kilometer. Eigen foto

Arco Harmans uit Soest loopt 100 km tégen kanker

16 september 2021 om 16:24 Mensen

SOEST Arco Harmans hoopt woensdag vóór middernacht terug te keren bij zijn woning aan de Weegbreestraat. Wanner zijn vrouw Cisca hem dan met open armen ontvangt, heeft hij er 100 kilometer op zitten. Wandelend.

De Soester vertrekt dinsdagmorgen om vier uur om in één ruk via Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Amerongen, Barneveld, Amersfoort en Baarn zijn doel te bereiken. Dat is niet zozeer zijn woning, maar vooral om de strijd tegen kanker financieel te ondersteunen. Hij wil zijn mobiele onderneming voltooien voor Fight Cancer, Love Life.

CORONA Het begon allemaal door corona. Omdat sportscholen en zwembaden dicht moesten, ging hij veel zwemmen en wandelen in de buitenlucht. ,,Eerst 5 kilometer, toen 10, steeds iets meer”, zegt de zwemmer van De Duinkikkers. ,,Ik deed dat alleen of met vrienden of brandweercollega’s. Totdat er één opperde dat wellicht 100 kilometer een optie was. Daar kon ik geen nee tegen zeggen. Ik zag (en zie) vooral de uitdaging.”

In maart 2019 nam hij de trein naar Goor om vandaar de afstand te overbruggen, maar na 63 km moest een loopmaatje van hem vanwege een onwillige knie opgeven. ,,We ons noodgedwongen op laten halen. Door de toen geldende avondklok was het een spannende wandeling.”

Toen besloot ik om mijn 100 kilometer doel te koppelen aan dit goede doel

ROTZIEKTE Maar het liet Harmans niet los, zeker niet toen hij een keer thuis op de website van Love Life, Fight Cancer terechtkwam. ,,Sinds het overlijden van mijn moeder in februari 2017 aan alvleesklierkanker, is kanker dichterbij gekomen dan ooit.
Wat een vreselijke rotziekte. Het lijkt ook wel of iedereen iemand is verloren aan kanker. Toen besloot ik om mijn 100 kilometer te koppelen aan dit goede doel. Lopen voor kanker en er een leuk geldbedrag mee op zien te halen.”

DICHTERBIJ Toen ging hij helemaal los, vertelt de Soester die sinds 2005 bij de brandweer in Soest actief is. Hij ging nog meer wandelen en zwemmen om meer conditie op te bouwen en liep in augustus de alternatieve Kennedymars over 80 kilometer. ,,Wat een afstand, maar gehaald. Wéér een stap dichterbij mijn doel.” Na maanden van voorbereiding is hij er klaar voor, zowel lichamelijk als geestelijk. En nu is het dan bijna echt zover. Na maanden van voorbereiding. Zowel lichamelijk als geestelijk. ,,100 kilometer wandelen voor mijn moeder, voor alle kanker patiënten en voor mezelf.”

DONEREN In één etappe legt hij volgende week de afstand lopend af. Hij hoopt woensdagavond de finish te bereiken, binnen twintig uur, en geld over te maken voor de strijd tegen kanker. Zijn streefbedrag is 750 euro. Doneren kan via 

https://www.fightcancer.nl/fundraisers/arcoharmans

Door Johan van Beek

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie