Robert Smeeing is geboren tussen de auto's, in de zaak die zijn vader Jan in 1967 startte.
Robert Smeeing is geboren tussen de auto's, in de zaak die zijn vader Jan in 1967 startte. Peter Beijer

Robert Smeeing: ‘Heel Soest elektrisch’

30 juni 2021 om 20:30 Zakelijk

SOEST Robert Smeeing is geboren tussen de auto’s. In 1986, als hij 18 jaar is, verkoopt Robert auto’s in het bedrijf dat zijn vader in 1967 heeft opgericht. ,,Ik ben opgegroeid in een tijd dat iedereen een auto moest hebben”, blikt Robert terug. ,,Op mijn zestiende was ik al auto’s aan het poetsen, een jaar later zat ik op de receptie en vervolgens was de verkoop de volgende stap. Het gevoel van het verkopen van een auto is voor mij nooit anders geweest.”

Tijden veranderen. De behoefte om auto te rijden is er nog altijd, maar het gebruik is tegenwoordig een stuk bewuster. De elektrische fiets heeft haar intrede gedaan en vervult nu een belangrijk deel van het woon/werkverkeer. Ook Smeeing voorziet in die vraag met Profile Smeeing Fietsen en de Fietsaccuwinkel. Daarnaast wil Auto Smeeing zich inzetten om meer elektrische auto’s op de weg te krijgen. ,,Om te beginnen in Soest”, zegt Robert enthousiast!

TRANSITIE Robert is helder: ,,De milieu- en energietransitie zal in de komende decennia alle aandacht eisen van burgers, bedrijfsleven en overheid. In de automobielbranche is deze transitie het meest eenvoudig te realiseren. De consument gaat steeds meer vragen naar innovatieve groene mobiliteitsoplossingen.”

SKODA CITYIGO Soester stimuleren om elektrisch te rijden. Hoe wil Smeeing dat doen? Nou, door elektrisch betaalbaar te maken. Robert: ,,Dat doen wij met een unieke actie. Ik zoek enthousiaste mensen die de boodschap ‘Heel Soest Elektrisch’ willen dragen. Wij hebben vijf nieuwe elektrische Skoda CityIGo en je kan een exemplaar leasen voor € 199,00 per maand (normaal € 269,00) voor een periode van zes maanden. Uiteraard via Yourlease. De overeenkomst is ‘all-in’. Onderhoud, reparatie, BPM, wegenbelasting, WA-cascoverzekering, 24/7 pechhulp, gratis vervangend vervoer. Het is allemaal inbegrepen in de vaste maandtermijn. De enige kosten zijn het opladen van de elektrische auto, maar -je raadt het al- dat voorkomt torenhoge brandstofkosten. Vergis je niet trouwens met deze auto, die heeft een actieradius van 300 kilometer.”

Als de actierijders overtuigd zijn van het elektrisch rijden dan is de volgende stap snel gezet. Robert: ,,Dan kan je gaan rijden in een elektrische Fiat 500 of een ander alternatief. Of blijf lekker in de Citigo.” Met een knipoog: ,,Bevalt het niet? Dan kun je nog altijd gaan fietsen.”

POSITIEVE SPRONG Speciaal voor onze krant heeft Robert, samen met zoon Tom, de vijf auto’s naar het gemeentehuis laten rijden. De auto’s tonen een fraaie opschrift: ‘Heel Soest Elektrisch’. ,,De tekst op de auto is de voorwaarde om zo goedkoop in deze auto te rijden”, legt Robert uit. ,,Zo maken wij reclame om de energietransitie voor de autobezitters een positieve sprong voorwaarts te geven. Dat wij juist hier bij het gemeentehuis poseren is natuurlijk symbolisch. De gemeente Soest zou het elektrisch rijden meer moeten steunen.”

LAADPALEN Robert ziet een belangrijke rol voor de gemeente. ,,Wij kunnen natuurlijk elektrische auto’s verkopen, maar als er maar een beperkt aantal laadpalen zijn, dan ontbreekt de stimulans. We hebben slechts 56 laadpalen in Soest. Veel te weinig natuurlijk. Ik doe een oproep aan wethouder Kundic om actie te ondernemen om het dorp vol te zetten met laadpalen. De bezitter van een elektrische auto moet erop vertrouwen dat hij genoeg plekken heeft om zijn voertuig ‘vol te kunnen tanken’. Alleen als dat vertrouwen er is heeft de energietransitie in de automobielsector kans.”

Auto Smeeing, Koningsweg 14-16 Soest, tel. 035-6039925, www.autosmeeing.nl

advertentie
advertentie