Pieter Vinks met opvolgster Nynke Pilon. ,,De continuïteit van Wolverlei is gewaarborgd.
Pieter Vinks met opvolgster Nynke Pilon. ,,De continuïteit van Wolverlei is gewaarborgd." Peter Beijer

Apotheker Pieter Vinks stopt met Wolverlei

20 december 2019 om 19:23 Mensen

SOEST Na bijna 25 jaar stopt Pieter Vinks als apotheker van Apotheek Wolverlei aan de Weegbreestraat. Zijn opvolger is met Nynke Pilon al in huis. Vinks kijkt terug op een mooie periode in een 'bijzondere en beschaafde wijk'.

Peter Beijer

,,Dit is het goede moment om te stoppen!" Pieter Vinks vindt het mooi geweest. Hij startte als apotheker in Soest op 2 februari 1995. Na bijna een kwart eeuw draagt hij de leiding van de apotheek over aan Nynke Pilon.

Sporadisch zal Vinks nog wel te zien zijn in de apotheek aan de Weegbreestraat. ,,Een apotheek is verplicht om een waarnemer aan te stellen, in die hoedanigheid zal ik nog wel eens hier te zien zijn, ze zijn nog niet helemaal van mij af."

OMZWERVINGEN De geboren Ossenaar Vinks kwam na veel omzwervingen in Soest wonen en werken. ,,Een leuke en gezellige tijd heb ik beleefd tijdens mijn studie in Groningen, ik heb gewerkt in het Dijkzigt in Rotterdam, die stad beviel goed, het ziekenhuiswerk was minder aan mij besteed. Daarna woonde ik in Oegstgeest en toen kwam deze plek vrij in Soest. Ik stelde het aan mijn vrouw voor. Ik hoor haar nog zeggen: dan ga ik wel mee."

WAARDEVOL Contacten met huisartsen en patiënten zijn voor Vinks waardevol geweest. De apotheker kijkt er met plezier op terug. ,,De medicijnbereidingen zijn de apotheek uitgejaagd. Tegenwoordig is het werk om farmaceutische projecten, zoals nierfunctiebegeleiding, op te pakken. De samenspraak met huisartsen vind ik daarin erg mooi. Overleggen of medicijnen matchen met andere geneesmiddelen. De korte lijnen met de huisartsen schelen veel ziekenhuisopnames. Zeer direct contact hebben wij natuurlijk met onze buren van de Huisartsenpraktijk Smitsveen."

BIJZONDERE WIJK Apotheek Wolverlei is gevestigd in een bijzondere wijk in Soest. Aan de ene kant de flats in het Smitsveen die tientallen verschillende nationaliteiten herbergen en aan de andere kant de drive-in-woningen met Soesters van verschillende leeftijden. Vinks bevestigt de diversiteit van de wijk maar wuift negatieve vooroordelen direct van de hand.

VARIATIE ,,Mijn plezier de afgelopen 25 jaar heb ik mede gehaald, en dat zeg ik niet voor de bühne, uit het feit dat deze wijk zo beschaafd en fatsoenlijk is, dat is mijn ervaring met de mensen in de apotheek. De variatie van de populatie hier in het Smitsveen en het Veen vind ik helemaal prima. Daar heb ik ook ons personeel op afgestemd. We maken geen onderscheid op afkomst of achtergrond, maar wel op kwaliteit en karakter. Wij hebben gewoon goede mensen in huis."

HECTIEK Het leven van een apotheker is gevuld met drukte en hectiek. Dat is voor Vinks niet anders geweest. ,,In al die jaren heb ik vaak nooit langer dan twee weken vrij kunnen nemen. Het is wekelijks vijf à zes dagen buffelen. Daar klaag ik niet over hoor. Het hoort bij dit vak en dat maakt het ook mooi. Het patiëntencontact en het vertrouwen dat de mensen in je hebben, dat vind ik erg mooi. Wat ik nu ga doen? Ik hou van sporten, daar heb ik nu wat tijd voor. Allereerst ga ik mijn agenda wat leegmaken."

OPVOLGING Nynke Pilon wordt de opvolger van Pieter Vinks. Ze is bepaald geen onbekende bij Wolverlei Apotheek. ,,Zij werkt hier al 17 jaar", zegt Vinks tevreden. ,,Een prima opvolgster. Met Nynke is de continuïteit gewaarborgd en blijven wij een zelfstandige apotheek."

Voor belangstellenden is er op maandag 30 december tussen 17:30 en 19:30 uur gelegenheid om tijdens een informele bijeenkomst afscheid te nemen van Pieter Vinks in Apotheek Wolverlei.

advertentie
advertentie